Monday , 19 February 2018
Picanca – o reteta de stiuca din Delta Dunarii

Picanca – o reteta de stiuca din Delta Dunarii

În ultimii ani am avut ocazia să mă plimb destul de mult prin Delta Dunării și să descopăr multe dintre felurile de mâncare preparate pe acolo. Unul dintre favoritele mele rămâne picanca de știucă, o mâncare destul de simplu de preparat, cu un gust extraordinar, putin acrișor. Rețeta am preluat-o de la Victor Arsene, pescar cu experiență și comandant de navă in Delta Dunării. Asadar…

Ingrediente:

  • 1,5-2kg știuca
  • 1l ulei pentru prăjit
  • Foi de dafin
  • Piper boabe
  • Sare
  • Oțet de mere
  • Apă
  • Usturoi
  • Făină

Mod de preparare:

Curățați știuca de solzi si maruntaie, crestați-o adânc la 3-4mm distanță între crestături (ca să nu se mai simtă oasele după prăjire), tăiați capetele și vârful cozilor și porționați-o pentru prăjit. Scurgeți-o bine de apă și puneți peste ea multă sare grunjoasă (cel puțin un pumn). Lăsați-o cam jumătate de ora cu sarea peste ea, apoi spălati-o bine și scurgeți-o din nou de apă.

Puneți ulei la încins într-o tigaie (sau două, ca să vă mișcați mai repede). Uleiul trebuie să fie cam de 1.5-2cm pe fundul tigăii. Când acesta s-a încins bine, puneți știuca dată prin făină la prăjit, la foc mic. Verificați din când in când, trebuie și întoarsa. Când este rumenită bine, puteți să o scoateți pe o farfurie. Atenție, durează!

Alegeți o cratiță suficient de adânca și așezați bucățile de știucă pe fundul acesteia, astfel încât sa rămână cât mai puține spații libere, ca la tetris. Între bucățile de știucă așezați foi de dafin și piper boabe. Peste știucă puneți apă cu oțet (separat și în prealabil, puneți cam un litru de apă intr-un vas și adăugați oțet gustând… până iese o zeamă acrișoară, dar cu un gust plăcut). Această apă cu oțet trebuie să vină peste știucă până aproape să o acopere.

Puneți oala cu capac la foc mic și lăsați-o să clocotească 15-20 minute. Când opriți focul, puneți usturoiul pisat peste picancă și mai lasați-o 5 minute să își ia gustul. Vă recomand să o mâncați cu mămăligă, alături de un pahar de vin alb. Poftă bună!

DSCF1835

Stiuca la prajit.

DSCF1836

…si asezata frumos in oala, cu foi de dafin si boabe de piper…

DSCF1839

…apoi cu apa acrisoara…

DSCF1844

…cu o mamaliga bine facuta…

DSCF1846

…si cu un pahar de vin alb…

DSCF8496

Reteta preluata de la Victor Arsene, aici depanand povesti pescaresti pe Canalul Sontea, in inima Deltei Dunarii.

2 comments

  1. Am vreo 5 stiuci in congelator. Cum procedam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Removal

Descargar musica