Saturday , 24 February 2018
Pastile si vaccinuri

Pastile si vaccinuri

Inainte de a pleca intr-o excursie in tari tropicale, este bine sa ne documentam ce pericole biologice exista pe acolo.

Pentru multe tari spre exemplu, este obligatoriu sa facem in prealabil vaccinul pentru febra galbena. Acesta este valabil 10 ani de la data injectiei si se elibereaza un carnet de vaccinare impreuna cu acesta. Daca nu il aveti facut, riscati fie sa nu fiti primiti in tara de destinatie, fie sa stati in carantina o saptamana pe aeroport la intoarcere.

In Bucuresti, se poate face la Babes sau la Medicover.

Alte vaccinuri pe care le recomand sunt cele pentru febra tifoida, hepatite si DTP. Ultimul este singurul care doare.

Imunizarea pentru febra tifoida dureaza 3 ani de zile, dupa care trebuie refacut vaccinul. Pentru hepatite, 5 (B), respectiv 20 de ani (A), iar schema de vaccinare presupune 2 rapeluri la 1 si la 6 luni de la doza initiala.

Problema la care vroiam sa ajung este malaria, boala care face foarte multe victime anual si de care este cel mai greu sa ne protejam. Ea este transmisa de intepatura femelei tantarului anofel. In tari precum Tailanda sau India, nici nu mai stii care este tantarul anofel, sunt peste 80 de specii de tantari. Prima masura este sa folositi crema de tantari, oricat nu v-ar placea si sa purtati cat mai mult haine cu maneca lunga.

Pentru malarie, nu exista vaccin din nefericire. Pastilele au si ele o gramada de neajunsuri si nu ofera protectie (profilaxie) totala.

In functie de zona in care calatoriti, este bine sa intrebati la ce pastile raspunde mai bine malaria si sa le luati in scop profilactic daca in zona s-au constatat recent cazuri de malarie. Ca si medicamente ar fi cele bazate pe Chloroquine (nu prea eficiente), Mefloquine, Doxiciclina si Malarone.

Primele 3 sunt mai ieftine, dar au efecte secundare. Primul poate determina caderea parului, al doilea tulburari de memorie, cosmaruri, iar al treilea, sensibilitate la lumina. Tratamentul se incepe cu o saptamana inainte de a intra in zona periculoasa si se intrerupe la 2 saptamani dupa ce parasiti zona. Doar Doxiciclina se ia zilnic, celelalte se iau saptamanal.

Malarone este cel mai eficient si este folosit cu succes si la tratarea bolii. Se ia zilnic, fara perioada dinainte sau de dupa. Dezavanatajul este pretul.

Intrucat la noi in tara malaria a fost eradicata, nu se gasesc aceste medicamente si niciun furnizor nu vrea sa importe medicamente care nu se vor vinde. Solutia este fie sa incercati sa cumparati cateva pastile de la doamna care face vaccinurile, fie sa le cumparati in tara in care veti calatori.

6 comments

 1. cu stima,copii 30 ani merg in ianuarie 2015 excursie Vietnam si Cambodgia.Rog sa ne indicati ce vaccinuri trebuie facute preventiv ,unde si cind.cu deosebita consideratie,ing Paul Chivu.

  • In primul rand, ii sfatuiesc sa isi faca o programare la Victor Babes in Bucuresti, sectia de boli tropicale si vaccinuri. Acolo le va spune toate vaccinurile necesare. Eu unul as recomanda sa faca pentru febra tifoida (Typherix daca mai este pe piata), pentru hepatite (Twinrix, se fac 3 doze, dar e bine sa verifice imunizarea dinainte, se face un test), DTP. Pentru malarie se iau pastile… cum am scris mai sus. Seara frumoasa si sa aiba o vacanta frumoasa acolo! Cambogia e o tara deosebita.

 2. Prietene, in epoca moderna malaria nu a dainuit pe aceste meleaguri deci nu avea cum sa fie eradicata. Poate ca atunci cand Africa era lipita de Eurasia si de Americi, malaria mișuna libera pe unde o tragea ața. Sau nu.

  Cu exceptia medicamentului Malarone, restul de medicamente mentionate de tine se gasesc bine mersi in Romania si o parte din ele se elibereaza fara prescriptie medicala. Le-am cumparat eu inca de acum cativa ani.

  Mai sunt cateva inadvertente in articolul tau dar nu ma mai obosesc sa le aduc pe tapet.

  Te pupă tata și drumuri frumoase!

  • Erata: medicamentele se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

   • Prietene, te rog sa te mai documentezi. Conform unei teze de doctorat publicate pe site-ul Universitatii din Bucuresti http://bit.ly/1DbA22Q

    citez:
    “În ţările Europei, printre care şi România, utilizarea sistematică a chininei a contribuit
    foarte mult la declinul malarie la începutul secolului XX. Amplele programe de control
    antivectorial s-au bucurat de un real succes, ducând la dispariţia malariei în sud-estul Europei
    după al doilea război mondial, dar şi la eliminarea celui mai puternic vector de malarie din
    Romania, Anopheles sacharovi Favre.”

    daca vei citi teza cu atentie, vei vedea la pagina 18 incidenta cazurilor de malarie la inceputul secolului al XIX-lea. vorbim de valori ce ajungeau la 6000 de cazuri la 100000 locuitori.

    dupa cum am invatat la istorie, dupa 1918, in Romania, vorbim de epoca contemporana.

    legat de medicamente, cand am fost ultima data la Babes, doamna de acolo mi-a dat cateva pastile de Mefloquine tocmai in ideea in care acestea nu se gasesc la noi. si asa a facut cu mai multi prieteni care au facut recent vizite acolo. medicamentul apare intr-adevar in nomenclator la noi acum, dar nu il vad in stoc la vreo farmacie.

 3. Vand 72 de pastile Malarone, produse de GSK, cu data de expirare in 2020. Pentru mai multe detalii 0720-932-537.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica