Monday , 22 January 2018
Mate

Mate

Mate este o băutură (infuzie) specifică Americii de Sud. Este deosebit de populară în Argentina şi Paraguay, dar sunt mulţi consumatori şi în Brazilia sau Uruguay.

În Paraguay spre exemplu este foarte popular terere, un mate care se face cu apă rece. Acesta are diverse arome, cea mai populară fiind de mentă. Aici, mate este un eveniment social. În jurul unei mateite veţi vedea de multe ori strânşi cate 5-6 oameni. Fiecare va avea dreptul să bea câte o doza, apoi va pasa mateita următorului. Cel care prepară mate va bea prima doză care este mai amară şi are praf. Dintr-un mate se pot infuza până la 3-4 litri de apă.

În Argentina este atât de popular încât majoritatea localnicilor poartă zilnic câte un termos plin cu apă şi o mateită.

Mateitele se fac din lemn (în Paraguay este popular palo santo, un fel de santal, lemn sfânt, parfumat şi pretios), tărtăcuţe, corn de vită etc. Bombilla cele mai populare sunt din argint şi alpaca, dar veţi găsi şi din inox sau lemn.

Mate conţine mateină, o substanţă similară cofeinei. Efectul este chiar mai puternic. Nu puţine au fost dăţile când am făcut mate seara şi nu am putut dormi toată noaptea.

Pentru a realiza acest tip de infuzie aveţi nevoie în primul rând de planta uscată şi marunţită numită yerba mate, un vas numit mateita şi un pai numit bombilla (citit bombija). Pe lânga acestea, apă fierbinte într-un termos, zahăr opţional (nu îmi place fără) şi o linguriţă.

Luaţi 5-6 linguriţe cu vârf de yerba mate şi puneţi-le în mateita. Acoperiţi mateita cu palma, întoarceti cu faţa în jos, agitaţi de mai multe ori, apoi întorceţi-o cu faţa în sus şi scuturaţi mâna înafara vasului. Praful fin va rămâne pe palma şi la suprafaţa vasului, astfel că nu îl veţi trage cu bombilla. Întoarceti apoi mateita la un unghi de 30-45 de grade şi agitaţi până se va vedea fundul vasului. Introduceţi bombilla cu grijă, cu un capăt (cel cu filtrul) pe fundul vasului şi cu celalalt pe partea opusă a vasului, apoi readuceţi vasul în poziţie verticală. Presăraţi puţin zahar la suprafaţă, apoi turnaţi apă cu grijă pe lângă bombilla, pe marginea vasului, pană acesta se va umple. Lăsaţi la infuzat cateva minute, apoi puteţi bea prima doză. Fiecare va bea câte o doză întreagă, apoi va pasa vasul plin următorului. Atenţie însă, nu mişcaţi niciodată bombilla, sau veţi trage praf fin, tulburând infuzia.

Mate se găseşte şi la noi: http://www.farmaciastejara.ro/ceai-mate-amanda-500-g-p-4568.html

Mateite se găseau în Bucureşti la ceainăria Ceai la Cotroceni şi la Librăria Cărtureşti la etaj.

Cel mai bun mate (yerba mate) este făcut de Taragui şi Campesino, dar nu garantez că poate fi găsit în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wordpress Weather

Descargar musica