Thursday , 19 October 2017
Kofta bin Tahini

Kofta bin Tahini

 

Eram pentru prima data in Iordania, in Amman, pe langa hotelul Cliff, la care am stat de fiecare data. Pe o straduta laturalnica era o mare de oameni care astepta la o coada imensa, in liniste, langa un cuptor. Fiecare lua cate un pachet cu mancare acasa. Unde e multa lume in fata unui local care arata jalnic, mancarea trebuie sa fie foarte, foarte buna. Asa ca, prin semne, ca araba nu stiam nici atunci si nu stiu nici acum, am aflat unde putem sa ne asezam la o masa… si am comandat ce aveau si altii pe masa, ca meniu nu era… Politicos e sa te speli pe maini (pentru ca vei folosi mai mult mainile decat furculita) si sa mananci mai mult cu mana dreapta. Cu urechile lungite de foame, a venit mancarea. Eu nimerisem o tavita rotunda de aluminiu cu niste carne tocata de oaie, intr-un sos de culoare alba. Am rupt putin din aceasta carne, am invelit in lipie, am intins prin sosul alb si… nu mi-a venit sa cred. Este un gust fantastic, nu mai gustasem asa ceva pana atunci. Un sos acrisor, care taie din grasimea carnii de oaie… iar oaia era foarte bine facuta la cuptor. Am mancat pana la ultima picatura. A doua zi am comandat din nou si am aflat ca se numeste Kofta bin Tahini. Am urmarit si procesul si vi-l prezint. Este usor de facut acasa si iese la fel de buna ca acolo, am facut deja de multe ori si este unul dintre felurile mele favorite de mancare.

Ingrediente:

400g carne pentru kofta de la magazinele arabesti; solicitati cu mai putina grasime (alternativ, puteti face singuri amestecul cu 200g carne vita, 200g carne oaie cu putina grasime, putina sare, o ceapa, piper dupa gust, putin coriandru, jumatate de lingurita de chimen sfaramat in mojar  si o legatura de patrunjel; se dau toate prin masina de tocat de doua ori si se amesteca bine). Recomand prima varianta.

2 lamai

1 ceapa

2 linguri pasta tahini

Iaurt gras

Putin unt

Metoda de preparare:

Pentru sos: stoarceti lamaile. Puneti peste zeama lor pasta tahini, 3 linguri mari de iaurt si o cana mica de apa. Amestecati bine turnand usor apa pana iese un sos omogen.

  1. Se incinge bine cuptorul.
  2. Se ia un vas de Jena sau o cratita rotunda cu diametrul de 25-30cm; se unge fundul vasului cu unt, apoi se intinde uniform carnea intr-un strat subtire, mergand si 1 cm pe marginile vasului in sus.
  3. Se taie ceapa rondele si se pune peste carne.
  4. Se baga la cuptor. Verificati la fiecare 5-10 minute sa nu se arda. Cand carnea apare rumenita, dupa aproximativ 20 de minute, varsati grasimea si turnati pe langa carne sosul, avand grija sa intre sub carne. Puneti cateva linguri si peste carne si bagati din nou la cuptor pentru inca 10 minute. Cand sosul devine putin mai gros (dar nu solid!!!), kofta este gata. Recomand sa mancati cu lipii arabesti subtiri si cu salata de rosii. Pofta buna si astept pareri cum v-a iesit!

DSCF8820 DSCF8824 DSCF8821 IMG_3272

2 comments

  1. A iesit delicios, sosul putin poate cam acru de la lamaie..nu stiu cum era original dar data viitoare pun mai putina lamaie…carnea de la Dristor foarte buna. Multumesc pentru reteta Dragos Nedelcu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica