Thursday , 18 January 2018
Ceai verde cu iasomie – mod de infuzare

Ceai verde cu iasomie – mod de infuzare

Voi încerca să vă prezint o metodă tradiţională chinezească pentru prepararea ceaiului verde cu iasomie, a ceaiului verde în general şi a ceaiului alb. Atenţie însă, această metodă nu este recomandată pentru alte tipuri de ceai, cum ar fi wulong, pu-erh, negru, rosu, etc.

In China, cei care prepară ceai au o masă specială cu dimensiuni variabile. Ceea ce o face utilă este scurgerea. Puteţi să o înlocuiţi cu o tavă mare pe care să o ţineţi înclinată la un unghi mic. Ca şi ustensile şi aparate, cei de acolo folosesc în primul rând un fierbător cu termostat. Poate fi înlocuit cu un fierbător normal şi un termometru. Pentru mutarea plantelor de ceai, este indicată o lingură de lemn sau o pensetă mare. Două vase de porţelan, nu mai mari de 150ml (unul cu capac), câteva ceşcuţe de ceai mici, maxim 40ml fiecare, o sită fină.

Pentru acest tip de ceai se foloseşte apă la 75 de grade Celsius (aici este util fierbătorul cu termostat). În primul rând se pune ceai (plantă) într-un vas nu mai mare de 150 ml (cam o treime. da, aşa mult!!!), folosind lingura de lemn sau penseta. Se toarnă apă la 75 de grade peste ceai (50-70ml), se lasă 10 secunde şi se strecoară în al doilea vas. Cel mai bine este să presaţi cu capacul pe primul vas, pentru a nu pierde plantele de acolo. Această doză este pentru curăţarea plantei de ceai şi a vaselor, nu pentru băut… Din al doilea vas se transferă în ceşcuţe, iar din acestea se aruncă pe masă. Apoi se şterge masa cu o pensulă mare. Pentru următoarele doze de ceai se pune apă în vasul cu plante şi se lasă la infuzat cate 10-15 secunde (primele doze mai puţin, următoarele cate 15 chiar 20 de secunde după gust. aveţi grijă, nu trebuie sa fie amar). De aici se transferă în al doilea vas şi în ceşti. Nu recomand să îndulciţi acest tip de ceai, pentru a putea să îi simţiţi mai bine savoarea. Este păcat dacă veţi cumpara ceai de 100 usd jumătatea de kilogram să turnaţi peste el zahăr de 1 dolar kilogramul. Cei de acolo nu ating ceştile cu mâna, ci le manevrează cu penseta. De asemenea, varsă frecvent ceai pe masă şi îl întind cu pensula pentru a răspândi un miros plăcut în cameră.

Ar fi o poveste interesantă din Wudang Shan. Acolo, la masă primeam gratuit ceai, într-un restaurant local. Într-una din zile însă, ceaiul era amar. Mult prea amar. Aşa că am cerut zahăr. Le-am arătat în dicţionar. S-au arătat ofensaţi, a trecut jumătate de oră şi au apărut cu un nou ceainic, proaspăt facut. Nu puteau concepe să torn zahăr peste ceaiul lor. Este probabil echivalent cu a mânca sarmale cu miere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica