Monday , 19 February 2018
Cafeaua iordaniana

Cafeaua iordaniana

Pana in anul 2012 nu am fost bautor de cafea. Adica… doar obligat de imprejurari as fi baut o cafea, dar fara sa caut vreun gust mai special in interiorul cestii, ci mai mult mijlocul de socializare…

Si dupa cum spuneam… eram in Iordania, in anul 2012. Venisem de la Petra si comandasem micul dejun in Wadi Rum, la bodega centrala care intre timp s-a inchis. Si respectivul mic dejun, foarte cuprinzator de altfel, includea si o canita de cafea. Eram pregatit de o fiertura salcie de culoare neagra. Si totusi, dupa prima sorbitura, a urmat a doua, la numai cateva secunde. Era cea mai gustoasa bautura calda. Suficient de dulce si cu o aroma de cafea, dar usor intepatoare. De la bucatar nu am reusit sa aflu prea multe. Bariera lingvistica era suficient de puternica. Mi-a aratat totusi punguta de cafea. Si am ramas cu gustul acela. De atunci sunt bautor de cafea. Mai nou, am descoperit si espresso… sau crema de cafea.

Ceva mai tarziu am aflat ca ingredientul minune din cafeaua iordaniana este cardamom-ul, care se rasneste impreuna cu aceasta. Se pune in proportie de 5 pana la 10%, in trei forme, integral, curatat si faina. Se adauga peste cafea arabica de calitate si se rasneste cu granulatie mare, pentru ibric.

Reteta penru cafea arabesca (si implicit iordaniana):

In primul rand e bine sa gasiti o sursa de cafea cu cardamom. Magazinele arabesti au in general pachetele cu astfel de cafea.

Se ia un ibric de 70-80ml (mic) si se pun 2 lingurite de cafea si 1-2 de zahar, dupa preferinta. Se adauga usor apa, amestecandu-se, pana dispar cocoloasele. Va opriti cu apa cand mai aveti cam 1-2 cm pana la buza ibricului.

Puneti ibricul la foc mic si paziti-l… cam in 2 minute, cafeaua va incepe sa se umfle. Cand pare ca da pe dinafara, luati ibricul si turnati caimacul (spuma) intr-o cescuta curata. Puneti din nou cafeaua pe foc si repetati procesul. A treia oara, turnati toata cafeaua in ceasca. Gustul este special, va garantez!

IMG_9437

La o cafea intr-o statie de autobuz in Amman.

IMG_3274

Mic magazin de cafea in centrul Amman-ului.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica