Friday , 15 December 2017
Traseul Central din Peretele Lirei

Traseul Central din Peretele Lirei

Intre Lespezile Lirei si Surplomba Hornului, in zona Cioranga, Piatra Craiului, se afla o linie superba cu un traseu pe masura. Traseul a fost pitonat de Ion Neagoe (Nusu) si Razvan Budac in 1996. E bine de stiut ca primele 3 lungimi nu prea au pitoane; dupa aceea insa, traseul este suficient de bine asigurat. Dificultatea este de TD- (sau 5A-5B clasic, 6b la liber).

Materiale necesare: un set de frienduri pana la nr 3, un set de nuci, ciocan, 5-6 pitoane variate.

IMG_6041

Traseul nostru e cu rosu. Lespezile Lirei – roz, Surplomba Hornului – albastru, Muchia Bondarului – verde.

Acces: Urcam pana la Refugiul Sperantelor, apoi spre stanga pe Braul de Mijloc pana intersectam Canionul Cioranga. Urcam apoi pe firul canionului aproximativ 100m de la intrarea in Lespezile Lirei pana vedem pe stanga o fata concretionata scurta cu mai multe fisuri. Ne legam in coarda, pe aici incepe traseul nostru.

LC1: Escaladam fata respectiva cu pasaje pe la gradul 5+, exclusiv pe mobile. Regrupam comod in dreapta, pe o prispa larga (batem piton).

IMG_6005

Plecarea pe prima lungime de coarda.

IMG_6009

In prima regrupare.

LC2: Plecam putin spre stanga si dupa un pas scurt vertical, ne incadram pe o diagonala spre stanga, trecand de cateva diedre usoare si fisuri usor inierbate. Regrupam aproape de intinderea completa a sforilor de 60m. Nici pe aceasta lungime nu intalnim pitoane.

LC3: Traversam 10m orizontal stanga, intersectam scocul comun al Surplombei Hornului si al Crestei Bondarului si identificam in peretele din stanga scocul pe care continua traseul nostru pana la care vom continua traverseul. Orientativ, linia traseului nostru se va incadra la inceput pe un scoc inclinat si usor friabil, apoi pe un horn sapat in stanca de curgerea apei. Regrupam fie in acest scoc (batem pitoane), fie la intrarea in horn (piton existent).

LC4: De aici, traseul este pitonat foarte bine. Plecam asadar in sus pe un horn. Acesta este sapat de apa si este oarecum rotunjit, dar cu prize foarte bune si solide. Este spectaculos si foarte, foarte frumos. Asigurarile sunt foarte solide, pitoane de armata batute cu simt de raspundere, la 4-5 unul de altul. Dupa ce trecem de horn, parcurgem a doua parte a lungimii fara asigurari fixe, dar cu pasaje mai facile. Regrupam intr-o nisa in stanga, comod, la doua pitoane foarte bune.

IMG_6027

Pitoane foarte solide.

IMG_1971

Plecarea pe a patra lungime de coarda.

IMG_1973

La iesirea din horn. Cam obosesc gambele.

LC5: Plecam putin in stanga regruparii, apoi spre dreapta si in sus. Aceasta lungime are multe pitoane si o catarare frumoasa pe stanca solida. Regruparea este putin in dreapta.

IMG_6025 IMG_1994

LC6: Mergem putin in sus, apoi trecem un tavanel in dreapta, aflat la foarte mica distanta de Surplomba Hornului. Aici trebuie atentie, nu vrem sa incurcam liniile traseelor, ele aflandu-se la numai cativa metri unul de altul in toata partea finala. Trecem asadar tavanelul, apoi continuam in sus cu un pasaj frumos de fata chiar inainte de a ajunge la jnepeni, unde se termina traseul.

IMG_6030

Retragerea se face pe una dintre variantele Acul de la Amvon – Valcelul cu Fereastra – Braul de Mijloc, fie pe Braul de Sus – Braul Cioranga – Braul de Mijloc.

Nota: pentru escaladarea traseelor din zona este necesar sa achitati taxa catre Parcul National Piatra Craiului si sa luati legatura cu cei de la parc pentru a le cere acordul sa parcurgeti respectivul traseu.

Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

IMG_6033

La iesirea din traseu.

IMG_023

Traseul Central din Peretele Lirei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica