Monday , 19 February 2018
Sakhr el Aswad

Sakhr el Aswad

Sakhr el Aswad sau Soimul negru, traducere din araba, este un traseu ‘new wave’ din Wadi Rum, aflat undeva in partea din spate a masivului. New wave adica, spre deosebire de clasicele zonei, unde fetele spalate s-ar fi trecut cu o doza de curaj, aici sunt spituri. Fisurile ar trebui sa fie protejate traditional.

A fost primul traseu pe care l-am ales pentru aceasta iesire si am planificat sa luam cu noi friendurile mari si big-bro-urile, dupa cum recomandau premieristii, pentru o asa-zisa lungime cu un off-width de 6a.

Asadar, la 6 dimineata, dupa un mic dejun delcios, cu hummus, cafea iordaniana, omleta si branza, am plecat cu avant prin canionul Rakabat, pentru un acces spre traseu care ar fi trebuit sa dureze sub 2 ore. Canionul l-am parcurs in viteza si am ajuns pe partea cealalta, in desert… de unde trebuia sa aplicam ceea ce spunea topo-ul… Dar aici au aparut dificultatile de orientare. Descrierea nu era chiar completa si nu recunosteam peretele cu pricina. Asa ca am inceput sa cautam. Si am cautat pret de 3-4 ore si pe o distanta de 12-15km pana, intr-un final, dupa o rererererererereinterpretare a schitei, am zarit peretele. Si am prins din nou puteri.

IMG_9523

De prin canionul Rakabat.

IMG_9451

Desene nabateene.

IMG_9454

Prin desert.

IMG_9447

4 ore prin desert.

IMG_9457

Sakh el Aswad. In sfarsit, intrarea in traseu.

Asa ca, pe la ora 11.30 eram legati in sfoara si plecam pe prima lungime de coarda. 60 de metri intinsi cu o frecare incredibila a corzii, cateva spituri la plecare pe o portiune facila, apoi ceva trad. Si am regrupat comod la o regrupare solida cu lant. A doua lungime i-a revenit lui Rudy si a avut cateva portiuni mai sustinute, pe la 6b, dar asigurate rezonabil cu ancore. Pe a treia lungime sunt doua spituri, in rest nuci mici care nu cred ca ar fi tinut la o cadere. Dar lungimea a fost frumoasa si m-am bucurat de catarare. Lungimea urmatoare a fost si ea destul de facila, apoi, pe cea care mi-a revenit mie am gasit un punct dificil cam la 3m deasupra spitului… unde am catarat si descatarat de cateva ori pana am gasit o varianta sa trec, dupa ce asigurasem 2 microfrienduri, 00 de la Mastercam, Metolius si galbenul de la Aliens.

IMG_9459

Catarare pe stanca de buna calitate.

IMG_9475 IMG_9465

Si asa ne-am trezit sub offwitdh-ul care ne-a cam speriat din descrieri. A plecat Rudy cam timorat… a asigurat 2-3 mobile, apoi un spit si o chinga pe o portiune de horn foarte frumoasa, apoi fisura de 20cm care ar fi trebuit sa ne sperie s-a dovedit a fi un pasaj foarte frumos, catarabil pe prize si nicidecum cu tehnici de offwidth cum credeam noi. Marturisesc acum ca pasajele de IV din traseele lui Haupolter si Precht s-au dovedit cu mult mai dificile si mai angajate… si intr-o ambianta mai austera decat aici.

IMG_9509

Duna fisura offwidth.

IMG_9503

Oricum, traseul a fost frumos si sigur, o buna introducere pentru stanca de la Wadi Rum, dupa o absenta de un an.

Si au inceput rapelurile. Primul rapel, curat… Al doilea, coarda intepenita chiar sus. Asa ca a urcat Rudy pe prusice pana la jumatate. Al treilea rapel, intepenit de doua ori. A doua, un agatat autentic dupa o ciuperca pe stanca. Am catarat inapoi o portiune cu o coarda. Al patrulea rapel, coarda agatata iarasi… Randul lui Rudy. Ar fi timpul sa nu se mai agate sforile… e noapte deja si avem drum lung pana inapoi in sat. Si nu s-au mai agatat.

Pe drumul inapoi ne-a luat partial o masina cu beduini, dar care si-au dat seama dupa 1km ca ar putea sa ne ceara 30 de dinari, adica 40 de euro… si am refuzat. Putin mai departe, ne-au luat altii, dar care au zis frumos ‘hospitality’, adica gratuit. Si am ajuns inapoi in sat, unde ne asteptau Ali si Atif, cu o mancare delicioasa de orez cu legume si pui la cuptor. Si bineinteles, ceai beduin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Removal

Descargar musica