Monday , 19 February 2018
Lespezile Lirei

Lespezile Lirei

Lespezile Lirei este in mod sigur cel mai cunoscut traseu din Piatra Craiului si, probabil, cel mai frecventat. La fel ca toate traseele d-lui Floricioiu, a ajuns in scurt timp sa fie indragit de foarte multa lume. Se desfasoara pe stanca solida si poate fi parcurs la liber (pasii cei mai dificili sunt pe la 6a-6a+). Chiar din carti scrise in anii ’80 aflam ca unii reuseau si atunci sa il parcurga la liber. Cotatia de clasic 5B nu face nicidecum dreptate. Exista trasee in acest masiv cotate cu 4A sau 4B care sunt mai dificile.

Traseul este foarte bine asigurat cu pitoane ‘tip armata’. Pentru doritori, e bine de stiut ca se poate parcurge integral pe mobile. Are 5 lungimi de coarda pe stanca solida si cu putina vegetatie.

Acces: Urcam pana la Refugiul Sperantelor, apoi spre stanga pe Braul Cioranga pana intersectam Canionul Cioranga. Chiar la intersectie vom vedea pe peretele din stanga un horn marcant fara pitoane. Pe aici se desfasoara traseul nostru.

LC1: Escaladam asadar hornul fara pitoane (gradul 3-4). Dupa aceea, un valcel elementar ne scoate intr-o zona cu jnepeni. Dupa acestia traversam 7-8m stanga pana la baza unui diedru unde regrupam.

IMG_3045

Prima lungime in Lespezile Lirei.

LC2: Plecam pe diedru in sus. Primul piton este destul de sus (si a fost asa dintotdeauna, nu au disparut pitoane), dar puteti suplimenta cu mobile medii. Diedrul ofera o catarare superba pe stanca solida. Regrupam putin incomod intr-o grota, la 40m de la plecare.

IMG_3048

Diedrul superb din a doua lungime de coarda.

LC3: Plecam in traverseu dreapta. Pasul de la plecare este cam 6+, apoi traverseul devine mai facil. Continuam diagonal dreapta, dupa care prindem o fisura bine pitonata. Regrupam cam la 45m de la plecare pe un tanc.

LC4: Plecam pe o fata scurta in sus, apoi in teren facil pana pe braul de sus pe care il urmam spre stanga pana la baza diedrului cu care incepe ultima lungime de coarda.

LC5: La inceput mergem putin spre dreapta urmand niste fisuri pitonate, apoi in sus. La baza unei fisuri cam de 10cm deschidere, perfect spalata, avem doua optiuni. In iesiri diferite le-am catarat pe amandoua. Prima, mai dificila, cam 7- de fisura, si mai expusa, presupune abordarea directa a pasajului. Pe stanga fisurii vom vedea si un piton. A doua, varianta originala a traseului, ocoleste fisura cam 5m in dreapta prin niste balarii pe la doua pitoane, dupa care revine pe linia diedrului. In continuare mergem pe diedru, iar dupa un traverseu dreapta si un nou diedru scurt, vom avea doua alte optiuni. Varianta de la premiera a traseului (descrisa si de W. Kargel) iese in sus peste cateva pasaje facile. O varianta pitonata ulterior dar devenita mai populara continua dreapta peste arcada si in sus peste o surplomba cu pasaje pana in gradul 7-.

IMG_3116 IMG_3098 IMG_3094

Retragerea se face pe una dintre variantele Acul de la Amvon – Valcelul cu Fereastra – Braul Cioranga, sau pe Braul de Sus – Braul Cioranga – Ref. Sperantelor.

Nota: pentru escaladarea traseelor din zona este necesar sa achitati taxa catre Parcul National Piatra Craiului si sa luati legatura cu cei de la parc pentru a le cere acordul sa parcurgeti respectivul traseu.

Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

IMG_027

Lespezile Lirei.

160lespezile_lirei

Prima data am parcurs traseul in 2002.

159lespezile_lirei

La parcurgerea din 2002. Aveam doua ‘semisfori’ de aceeasi culoare, de imprumut. Nici nu stiu daca erau amandoua semisfori sau nu. Aici tocmai trecusem de fisura dificila fara sa stiu ca se putea ocoli prin dreapta.

156lespezile_lirei

Teo in a treia lungime, prin 2002.

IMG_6041

Linia cu roz este traseul nostru, Lespezile Lirei.

2 comments

  1. Eram curios cu cat ai cotat surplomba de la final. Si eu tot 7minus zic ca este.
    In schimb pasajul din a treia lungime unde se trecea cu pendulare inainte, este cam 6+/-7. Daca esti la prima parcurgere si nu stii ca ai o priza buna dupa colt, sau esti mai scurt de felul tau, e destul de dur.

    • Legat de traverseu, asa e. Prima data m-am intins si cautam pe orbeste dupa colt, sperand ca e ceva acolo. A doua oara, am mers glont la ranga si mi s-a parut 5-. Am trecut un 6 asa, ca o medie. Daca nimeresti repede priza, e usor, daca nu… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica