Monday , 22 January 2018
Fisura Verde

Fisura Verde

Fisura Verde este un traseu deschis de Walter Kargel si Dan Lubenescu in Peretele Vaii Albe. Traseul a fost deschis intr-o singura intrare cu bivuac in perete, lucru remarcabil la acea data. Dupa premiera, traseul a ramas cu foarte putine pitoane jalon, care sa indice linia. Se pare ca, dupa cateva ascensiuni, Dan Moldovan a decis sa mai bata cateva pitoane in partea superioara. Cand l-am parcurs eu in 2004, ultimele 3 lungimi de coarda aveau pitoane aproape suficiente. Regruparile erau destul de nesigure, dar exista si o veste buna. Intre timp, Mihai Sima a montat cate un spit in regruparile problematice, asa ca viitoarele ascensiuni vor fi mai tihnite.

Materiale necesare: recomand un set de frienduri pana la nr. 3, un set de nuci, un set de tricam-uri, ciocan si pitoane si semicorzi de 60m.

Acces: urcam din Busteni pana in Circurile Vaii Albe, prindem poteca dintre circuri si, chiar inainte sa facem ultimul traverseu spre Circul de Piatra, vedem un piton marcat cu vopsea rosie. De aici in sus este parcursul comun a mai multe trasee, printre care si cel ales de noi.

LC1: escaladam asadar un diedru generos jalonat cu pitoane. Putem sa mergem si putin in paralel, intrucat este foarte facil. Regrupam comod intr-un intrand micut dupa 80m. Gradul nu este mai mare de 3 pe aceasta lungime.

LC2: in timp ce majoritatea traseelor de aici urmeaza un parcurs spre dreapta, noi continuam in sus pe un diedru clar cu pasaje pe la gradul 4. Regrupam comod langa o placa desprinsa.

LC3: plecam in teren facil si usor friabil si prindem un horn spre stanga. Pasajele aici nu sunt chiar elementare, iar la iesire este friabil. Urmeaza o portiune cu iarba pana peretele pare sa devina compact si fara fisuri. Aici, in capatul unei branite spre stanga regrupam comod la un piton de rapel. Atentie! Pe aceasta lungime secundul cam trebuie sa iasa din regrupare 20m.

LC4: rapelam 10m si traversam stanga pe o brana comoda unde instalam o regrupare. Se pare ca acum exista un spit aici.

LC5: plecam in sus pe niste fisuri deschise destul de usoare, dar pline de tarana si iarba unde trebuie sa mergem cu atentie. Ajungem la un diedru curat unde putem regrupa comod. Noi am regrupat atunci ceva mai sus destul de incomod. Pasajele pe aceasta lungime sunt pana in gradul 6/6+.

LC6: plecam in sus usor dreapta pe langa o placa putin desprinsa. La baza ei este fixata o teava foarte buna. Apoi traversam putin stanga si incepem sa gasim pitoane in sus. Regrupam comod la o regrupare amenajata. Este o lungime destul de scurta.

LC7: noi am facut la vremea respectiva o varianta putin mai dificila la plecare, cu un diedru curat urmat de o traversare dreapta pana in linia corecta. Traseul merge de la plecare pe o rampa inierbata, apoi pe un diedru scurt si o mica surplomba pana la o alta regrupare amenajata. Sunt pitoane suficiente si pe aceasta portiune.

LC8: plecam usor spre dreapta peste niste gresii, apoi in sus pe prize bune, cu o catarare foarte placuta. Regrupam in stanga pe o brana. Acum exista spit. Inainte, aceasta regrupare era putin stresanta.

LC9: plecam in sus, putin in stanga de regrupare pe o fisura frumoasa, dar putin friabila. Asigurarile nu sunt cele mai bune, asa ca puteti pune cateva nuci medii sau frienduri mici/medii. Dupa 20m de catarare foarte frumoasa intram intr-un horn facil care ne scoate pe tapsanul comod unde regrupam. Braul Mare al Costilei este la numai 50m de pajiste in sus.

Retragere: din acea zona putem cobori facil spre Refugiul Costila pe Brana Aeriana sau putem continua pe Platoul Bucegilor.

 

Nota: Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.IMG_002 costila032 costila033

IMG_003

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica