Monday , 19 February 2018
Fisura Morarului

Fisura Morarului

Fisura Morarului este un traseu de legenda, aflat intr-o zona foarte frumoasa si putin umblata din abruptul Morarului, in Bucegi. A fost pitonat de Emilian Cristea si Aurel Irimia in 1960. Accesul si retragerea in sine sunt adevarate perle, cu peisaje superbe.

Pentru ascensiunea traseului recomand cateva asigurari mobile (nuci, frienduri si poate 1-2 hex-uri medii), ciocan, pitoane si scarita. Traseul are la ora actuala pasaje impuse pe la gradul 6a si ceva artificial (care probabil ca se poate negocia si la liber, dar cateodata stanca nu este foarte solida, asa ca artificialul este mai sigur). Traseul are in continuare foarte multe pitoane in unele portiuni. Timp de acces: 3h din Busteni. Retragere: 3h pe Braul Mare al Morarului.

Pentru a ajunge la baza traseului, urcam pe Valea Morarului pana in Poiana cu Urzici, identificam firul Vaii Poienii si prindem un hatas care merge diagonal spre firul ei, din dreapta. Traversam valea si tinem in continuare hatasul spre stanga. Cand pare ca se pierde, urcam vertical printre brazi si ajungem la nivelul altui brau pe care il urmam fara dificultate spre stanga pana intr-un valcel de mari dimensiuni. Continuam sa urcam pe acesta pana intersectam Braul Inflorit, in capatul stang al acestuia. Tinem poteca foarte clara a lui spre dreapta, pe la baza unor peretei care arata foarte bine. Putin inainte de Valea Poienii, braul este discontinuu. Are o zona expusa, unde pare ca s-a rupt in cateva locuri. Chiar din acel loc, se poate face un rapel de 30m de la doua pitoane solide pana in apropierea firului Vaii Poienii. Dupa rapel, urcam 80m pe vale si reintersectam Braul Inflorit. Tot in acel loc vedem in stanga Coltul Ghinturii si Valcelul Ghinturii. Pe dreapta acestui valcel cum ne uitam este Fisura Morarului, o fisura foarte clara care spindeca un perete vertical. Urcam deci in continuare 70-100m pe firul valcelului Ghinturii spre stanga peste cateva saritori elementare. Cam cu 40m inainte de strunga dintre coltul Ghinturii si valcelul nostru vedem pe dreapta un diedru cu o fisura larga. Regrupam la baza lui si pregatim materialele.

LC1: Plecam pe diedru in sus si la 7-8m de la plecare gasim un piton foarte solid (rebatut), iar la cativa metri mai sus, intr-un loc in care traversam 1m dreapta, un al doilea piton. Continuam in sus oblic stanga spre o brana mare de iarba unde amenajam o regrupare (eu am batut un piton foarte solid).

LC2: Ne orientam spre fisura larga din stanga noastra, cam de la 5m deasupra regruparii. Odata intrati in aceasta (horn ingust) asiguram la un piton solid dar iesit si ramonam incomod (sau mergem pe exterior mai expus pe prize mici) pana la trei pitoane aflate pe stanga fisurii. De aici prindem un scurt diedru spre dreapta, iar la capatul lui trecem artificial o surplomba si intram intr-o fisura mai usoara, cu bucati putin friabile. Cam la 35-38m de la plecare cautam loc de regrupare (pe care o vom consolida).

LC3: Continuam pe fisuri in sus, prindem un diedru scurt spre dreapta si iesim printr-o zona putin friabila in sus pana la nivelul unui brau aflat sub o arcada impresionanta. Regrupam aici la doua pitoane rebatute  de noi (la fata locului se mai afla un singur piton destul de slab, asa ca am refacut regruparea cu acel piton batut mai bine si un al doilea piton care a ramas acolo). O alta regrupare foarte buna este putin in stanga si mai jos la baza unui diedru in care intra orice hex foarte bine. Lungimea are proximativ 25-30m. Cred ca se pot uni a doua si a treia lungime cu sfori de 60, dar probabil ca nu ajung buclele echipate.

LC4: Din fericire, traseul nu merge direct peste arcada, care pare destul de friabila. Asa ca plecam direct din regrupare in sus pe o fisura discontinua. Trecem peste o mica surplomba in dreapta arcadei si prindem un diedru superb in sus, foarte bine asigurat. Continuam pe cateva fisuri clare foarte bine asigurate si regrupam in dreapta, la baza unei fete de stanca de 2m, la un piton foarte solid. De aici, Cristea recomanda sa rapelati in stanga, pentru a reveni la baza traseului. Totusi noi am ales alta varianta, cu peisaje frumoase. Am continuat in sus asigurati inca 20m pana pe varful tancului, am strans materialele si am pornit printre jnepeni pana la nivelul Braului Mare al Morarului, marcat vizibil cu sageti rosii in aceasta zona. Urmat spre stanga, acesta ne scoate in final in Valea Cerbului.

Nota: Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

IMG_012

IMG_9421

Un covor de flori de colt. Era imposibil ca gasesti jumatate de metru patrat fara 5-6 fire.

IMG_9433

La retragere pe Braul Mare al Morarului.

IMG_9364

Abruptul nordic al Morarului, locul unde se afla si traseul nostru.

IMG_9368

Accesul spre Braul Inflorit.

IMG_9369

Pe braie nenumite in Morar.

IMG_9371

Braul Inflorit.

IMG_9375

Rapelul scurt care ne aduce in firul Vaii Poienii.

IMG_9376

Valcelul Ghinturii. In centrul imaginii pe fata din dreapta valcelului se vede traseul nostru.

IMG_9390 IMG_9393 IMG_9397 IMG_9405 IMG_9408 IMG_9413

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wordpress Weather

Descargar musica