Monday , 22 January 2018
Fisura de la Scari

Fisura de la Scari

Fisura de la Scari este unul dintre traseele cu istorie din Bucegi. A fost deschis de catre Andrei Ghitescu si J. Petrov in 1952. Primul dintre ei a murit la cativa ani dupa, in Peretele Galbinele cand s-a rupt sfoara cu care era legat (mergeau cu sfori de canepa uzate care nu rezistau la caderi si, pe deasupra, de multe ori le treceau direct prin pitoane, intrucat nu dispuneau de carabiniere). Revenind la traseu, acesta era socotit un traseu dificil la acea vreme, intrucat negocia o fisura in parte surplombanta. Traseul are 100m diferenta de nivel, se desfasoara pe o fata sudica din Caraiman si poate fi parcurs in 3 lungimi de coarda. Gradul clasic este de 4A, cu pasaje de 6a-6b si 1-2 puncte de artificial.

Materiale: recomand un set de frienduri, 20 de bucle echipate si eventual o scarita.

Acces: pentru a ajunge la baza traseului, plecati din Busteni pe traseul Jepii Mici, poteca marcata si, dupa aproximativ 1h.30min veti intalni pe dreapta cum urcati mai multe trepte de ciment cu un lant fixat deasupra lor. Dupa trepte cautati o brana spre dreapta si regrupati la un copac, unde puteti pregati materialele.

LC1: prindeti o branita spre dreapta care duce la fisura din care se vede o teava uriasa iesita. Brana are in capat un fel de picior de lemn cam incomod. Odata ajunsi la teava uriasa, asigurati si plecati in sus pe o fisura larga incomoda. In partea superioara, fisura devine mai ingusta, mai dificila si surplombeaza. Ultimii metri si iesirea la iarba i-am facut la artificial. Aici trecem de o veche regrupare care era in stare deplorabila (o teava rupta si un piton pentru rapel pus intr-o fisura… pus adica nu il tinea nimic acolo, era numai asezat frumos) si continuam in sus peste o zona friabila pana la o teava mare unde regrupam. Aici intra frienduri medii, iar in dreapta am rebatut foarte solid pitonul din regruparea de mai jos.

LC2: plecam in sus pe un diedru curat si foarte foarte frumos, cu stanca solida si destul asigurari (chiar daca unele sunt iluzorii). Aici intra asigurari mobile foarte bine in locul pitoanelor. Trecem de o veche regrupare si intram intr-un horn care pare dificil, dar nu este. Deasupra lui continuam printr-o zona friabila pana intr-o grota mare unde regrupam foarte comod la 3 pitoane solide.

LC3: aici exista probabil doua variante, amandoua pitonate. Tot in sus peste un horn surplombant (pe unde nu am fost din cauza unei placi care parca sta sa cada) sau spre stanga, cu multe pitoane, peste o placa spalata cu o fisura orizontala. Plecam asadar spre stanga cu un pasaj superb de catarare pe fata. Iesim pe o brana comoda spre stanga si regrupam la o zada mare. Aici traseul ia sfarsit. Putin mai sus de locul in care iesim se afla Braul Portitei care continuat spre stanga ne scoate in Jepii Mici, de unde intr-o ora putem fi inapoi in Busteni.

Nota: Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

IMG_013

IMG_9341

Piton in prima regrupare.


IMG_9293 IMG_9304 IMG_9328 IMG_9338 IMG_9345

Si doua filmulete din traseu:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica