Thursday , 18 January 2018
Apus de Soare

Apus de Soare

Apus de Soare este un traseu ‘clean’ destul de dur deschis in vara anului 2012. Pentru parcurgere, recomand un set complet de frienduri de la micro pana la 3, un set de hex-uri, un set de nuci, cateva tricam-uri si 10-12 pitoane variate, plus ciocane, scarite, cliff-uri, anneau-uri si sfori de 60m. Mentionez ca pe traseu nu am lasat asigurari, singura exceptie fiind un piton de la pendulul din a doua lungime de coarda. Este un traseu lung, incepe putin mai sus de traseele din Peretele Lirei si ajunge pana in Braul de Sus.

Traseul de fata se desfasoara pe partea dreapta geografica a Canionului Cioranga, deci pe stanga cum urcam. Pentru a ajunge, se merge pe Braul de Mijloc pana la intrarea in canion, se trece de intrarea in traseele Lespezile Lirei, Surplomba Hornului, Traseul Central al Lirei etc si se merge pana in apropierea primei saritori a canionului (cam 200m de la intrarea in canion). Pe peretele din stanga noastra cum urcam, distingem o arcada superba, care este obstacolul primei lungimi de coarda.

1. Se pleaca pe un diedru usor (grad 5) si dupa 15-20m se intra pe arcada din dreapta (6a) peste care se iese frontal aproape de finalul ei. Se continua in sus pe un valcel facil si la finalul acestuia se traverseaza dreapta pe o brana pana unde aceasta devine orizontala. Pentru regrupare se pot bate 2 pitoane foarte solide aici. Pe parcursul lungimii intra foarte bine frienduri si poate 1-2 tricam-uri si nuci. Lungimea depaseste 60m, deci este necesara scoaterea secundului din regrupare pana pe o platforma comoda inainte de arcada.
2. Se pleaca pe o fata putin inierbata in sus, vizandu-se o zona mai alveolata a peretelui, unde se distinge si o mica fisura. Dupa aproximativ 7-8m de la plecare, putem bate primul piton si se mai pot monta frienduri. Se face un mic traverseu dreapta pana se prinde un sir de prize micute care merge in sus. Aici se mai poate bate un piton mic si se poate pune un friend mic (alien galben) intr-un plasament foarte bun de jos in sus. In urmatorii 2-3m, pitoanele intra foarte greu. Daca faceti pasajul la liber (6b+/6c), intr-o priza inversa mare intra foarte bine doua frienduri (camaloti 2 si 3) si urmeaza pasajul cel mai dificil al traseului (7a). Se iese din priza inversa si se incepe un traverseu dreapta expus. La artificial, se poate pune un cliff intr-o alveola mare deasupra inversei, dar mare parte din liberul de la final este in continuare obligatoriu. Pentru secund, se poate asigura singurul piton (rosu) ramas in traseu de la premiera, aflat in stanga regruparii si mai sus de aceasta. Se regrupeaza comod in dreapta unde se pot bate 2-3 pitoane foarte solide. Mentionez ca pentru aceasta lungime este necesar a se lua o decizie inca din regrupare. Daca doriti sa o parcurgeti la liber, lasati din materiale si luati minim-ul necesar, daca doriti artificial, luati cat mai multe pitoane scurte, set complet de frienduri, tricam-uri si neaparat un cliff plus doua scarite.
3. Este o lungime superba de liber. Se pleaca putin in dreapta de regrupare pe o fata cu prize solide (6). Se pot bate pitoane solide si se incepe un traverseu stanga (6+). Dupa aproximativ 5m ajungem la o placa desprinsa si care din nefericire suna a gol. Mai mult de moral, acolo se pot pune 1-2 frienduri si se incepe un traverseu descendent spre stanga (4) pana la baza unei fisuri evidente. Se continua pe fisura in care intra foarte bine nuci mici si medii, pitoane si frienduri mici (6b+). Dupa terminarea fisurii se continua in sus, putin dreapta pana intr-un balcon foarte comod aflat la 60m de la plecare. Acolo se pot bate cateva pitoane si monta 1-2 nuci pentru regrupare. Pentru aceasta lungime recomand sa luati toate materialele, intrucat are 60m si intra toata gama de mobile si pitoane.
4. Se pleaca in sus peste cateva blocuri (6) si se merge apoi in teren facil pana la intinderea sforii. 60m. Un set de frienduri este suficient.
5. Se pleaca pe o creasta evidenta si facila si se merge concomitent dupa intinderea sforilor pana in Braul de Sus, unde se termina traseul. 100m cu pasi de 4, cateva frienduri si nuci, poate 1-2 anneau-uri dupa colturi de stanca.

Retragerea se face pe una dintre variantele clasice din Braul de Sus: fie pe la Acul de la Amvon si coborat pe Valcelul cu Fereastra, fie pe Braul Cioranga Mare, fie pe Calinet.

 

Nota: pentru escaladarea traseelor din zona este necesar sa achitati taxa catre Parcul National Piatra Craiului si sa luati legatura cu cei de la parc pentru a le cere acordul sa parcurgeti respectivul traseu.

Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

Apus de Soare IMG_1979 IMG_6405 IMG_6426 IMG_6427 IMG_6433

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica