Thursday , 18 January 2018
23 August in Peretele Claii Mari

23 August in Peretele Claii Mari

23 August este un traseu de dificultate medie/mare pitonat in Peretele Claii Mari in Bucegi. La vremea lui era printre primele trasee cotate cu 6B si era vestit pentru portiunile asigurate cu pene de lemn sau busteni si pentru o mare surplomba de iarba aflata in partea superioara. La ora actuala aceste lemne au disparut, ramanand pasaje frumoase de catarare libera. Stanca este solida si asigurarile sunt bune. Totusi e bine sa aveti la voi un set de frienduri si altul de nuci. Cotatia poate sa va induca in eroare. Traseul Aurel Irimia, aflat imediat in stanga si cotat 6A, este semnificativ mai dificil.

Acces: plecam pe Jepii Mari, marcaj turistic si facem dreapta pe firul Vaii Comorilor. La confluenta cu Comorile Branei facem dreapta, pe Comorile Claii si putin mai sus vedem deja peretele Claii Mari. Urcam pe braul care il delimiteaza la baza si identificam linia traseului 23 August chiar la inflexiunea peretelui, intr-un diedru-fisura cu multa iarba. Timp de acces: 1h30min-3h.

Prima lungime de coarda pleaca pe respectivul diedru cu iarba, cu pitoane solide. Ceva mai sus trecem de o veche regrupare intr-o zona friabila. Mi se pare esential ca in aceasta zona facila sa puneti 2-3 frienduri medii intr-o fisura buna, intrucat mai sus urmeaza un pas ceva mai dificil pe gresii unde asigurarile sunt slabe. Asadar trecem de aceste fisuri si avem un pas dificil si putin expus spre dreapta. Putin mai sus revenim spre stanga si trecem o fisura printre cativa jnepeni pana la o brana comoda unde regrupam la niste bolovani. Lungimea are 50m si este foarte frumoasa.

Pe a doua lungime plecam usor spre stanga pe o placa (bavareza) usoara si spectaculoasa, cu primul piton destul de sus. In continuare gasim pitoane suficiente si solide (traverseu dreapta, fisura in sus si din nou dreapta pe o brana unde regrupam). Pe parcurs, la baza unei fisuri gasim si un spit pe care l-am montat cand am gresit linia traseului Aurel Irimia si a trebuit sa ne retragem pe o grindina deosebita. Lungimea asadar are aproximativ 40m.

Pe a treia lungime plecam spre dreapta elementar si putin in sus pana la baza unui horn. Acolo asiguram o veche regrupare si intram in horn care este dificil (estimez 6+ de horn). La iesire este un pas de 7- si putin artificial, dupa care intram intr-un diedru scurt pana in regrupare (cam incomoda). Lungimea are 40m si putine asigurari.

Pe a patra lungime plecam in sus pe o fisura asigurata bine cu tevi (rebatute), apoi cu multe pitoane usor spre dreapta si in sus. Regrupam cu adevarat incomod la mijlocul unei fisuri, dupa 40m.

A cincea lungime are vestita surplomba de iarba, care a speriat generatii. Ei bine, nu e nimic dificil acolo. Este o iesire din fisura peste o perna de iarba si atat, dupa care regrupam foarte comod la 20m de la plecare. Cred ca se pot uni lungimile 4 si 5 cu sfori de 60m si suficiente bucle echipate.

Ultima lungime pleaca in sus si putin dreapta din regrupare cu multe pitoane solide si o catarare foarte frumoasa. Dupa un tavanel, mergem putin in stanga si in sus pana in creasta. Lungimea are 50m si este foarte frumoasa.

Retragere: urmam poteca din varful Claii Mari pana pe Braul lui Raducu. Acesta spre stanga ne scoate in Jepii Mari, iar spre dreapta in Jepii Mici, poteci marcate.

Nota: Alpinismul si escalada sunt sporturi periculoase. Toate informatiile si schitele prezentate aici le veti utiliza pe propria raspundere, cunoscand riscurile la care va expuneti la parcurgerea unor trasee in teren alpin.

 

 

IMG_014

23 August in Peretele Claii Mari

DSC02428

Peretele Claii Mari. Traseul 23 August este in partea lui stanga, se vede mai mult a doua jumatate, prima este dupa o muchie.

IMG_015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wunderground for WordPress

Descargar musica