Thursday , 18 January 2018
Scarisoara – satul cu scara de lemn

Scarisoara – satul cu scara de lemn

Satul Scarisoara de pe Valea Cernei se afla cu siguranta in topul celor mai izolate locuri din tara noastra.
Aflat la peste 1000m altitudine, satul nu are curent electric, drumuri, masini, retea de canalizare sau orice alte ‘gadget-uri’ ale lumii moderne. Totul pare aici coborat din evul mediu. Nici banii nu prea au valoare. Taranii practica in continuare trocul, atat intre ei, cat si cu negustorii veniti din Herculane.
Pentru a ajunge la acest loc izolat, exista mai multe drumuri. Cel mai spectaculos este insa cel de la Scara de lemn. Plecati cu masina din Baile Herculane spre Cerna Sat si la aproximativ 16km de statiune veti vedea pe partea stanga un mic refugiu de lemn. Puteti lasa masina aici. Urmeaza sa treceti un pod de lemn peste rau si incepe urcusul pe o poteca de munte. Dupa aproximativ jumatate de ora, veti iesi intr-o poiana mare, iar in partea superioara a acesteia veti vedea niste stanci. Urmand poteca, veti gasi peste aceste stanci niste scari de lemn asezate aici de satenii din Scarisoara in anii ’70, pentru a le usura drumul catre casa.
Dupa ce veti trece de scari, veti continua urcusul pana pe coama dealurilor, unde apar si primele case. De fapt, acesta este satul. Exista si o biserica unde duminica se strang toti satenii.
Povestile lor sunt impresionante. Sunt unii care nu au mai coborat din varful dealului de peste un deceniu. Si asta fie pentru ca nu au putut, fie pentru ca nu au avut nevoie. Daca au ceva de transportat in oras sau la deal, folosesc cai sau magari pe o poteca mai facila care ajunge in jurul km 11. Aici nu exista doctori, medicamente, avocati, fisc, amenzi. Pregatiti-va sa intelegeti cat de simplu este traiul acestor oameni.

Cand sa mergem? Se poate merge tot timpul anului. Cel mai frumos este primavara sau toamna, pentru a va bucura de culori. Luati apa la voi si neaparat aparatul foto.
Cat dureaza? Urcusul poate dura pana la 2 ore daca mergeti incet si faceti fotografii. La coborare, puteti ajunge jos in mai putin de o ora. Recomand sa alocati o zi intreaga excursiei, intrucat merita sa petreceti mai mult timp in satele de sus si pe crestele dealurilor. Privelistile sunt foarte frumoase.Picture 079 Picture 075Picture 083 Picture 110Picture 120 Picture 122 Picture 109 Picture 106 Picture 086

2 comments

  1. Cuvinte frumoaste am citit pe pagina dumeavoastra.
    Va dorec multa sanatate in ceea ce faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Removal

Descargar musica