Thursday , 18 January 2018
Izvoarele termale de la Baile Herculane

Izvoarele termale de la Baile Herculane

Apele termale din zona statiunii Herculane sunt cunoscute inca din antichitate. Prima atestare documentara este din anul 153, cand  cativa delegati romani in zona au lasat o tabula votiva. Izvoarele din zona au determinat un adevarat cult balnear pentru aristocratia romana din acea perioada. Tot de atunci au ramas mai multe vestigii: bai, apeducte si tabule votive. Chiar sub hotelul Roman se afla cateva din aceste bai. Incepand cu anul 1736 a avut loc o reconstructie a bailor, ceea ce a dus la a doua perioada de glorie a statiunii Herculane. Pe aici s-au perindat mai multi imparati si imparatese cum ar fi: Iosif al II-lea, Francisc I, Franz Iosef, Elisabeta. Franz Iosef considera Herculane ‘Cea mai frumoasa statiune de pe continent’.

La ora actuala, din pacate, mare parte dintre hoteluri si bai sunt in paragina, asteptand parca un cutremur sa cada de tot sau niste fonduri europene care sa le ajute sa renasca. Baile austriece spre exemplu, despre care voi scrie un articol cat de curand, stau sa cada. Intrand aici, nu aveti cum sa nu observati cat de bine au fost construite si cat de eficiente au fost timp de doua secole… si cat de mult au decazut in 15 ani de cand au fost abandonate. Alte hoteluri si baze de tratament au fost deja renovate si ofera servicii de foarte buna calitate (ma refer aici la Hotelul Ferdinand si la Afrodita).

Revenind la izvoarele din zona, despre care mi-am propus sa scriu astazi… As incepe cu accesul la apa din aceste izvoare. Exista izvoare care curg in bazine cu acces gratuit (numite ‘cloace’). Aici as mentiona cloaca de la ‘Sapte Izvoare’, cloaca ‘Scorilo’, cea de Roman sau cea de langa podul de la Ferdinand. Accesul este intr-adevar gratuit (inca) si sunt mai multi localnici care se ocupa de curatarea si intretinerea bazinelor. Odata la 2-3 zile, fiecare bazin este golit si curatat temeinic. La vestiare este destul de curat si de multe ori se vad urme de clor pe jos. Alte izvoare au fost captate, iar apa lor distribuita catre hoteluri, stranduri si bai publice (strandul Sara’s Sons, baile Venera si mai toate pensiunile si hotelurile din zona).

Cloaca de la Sapte Izvoare se numeste asa datorita celor cateva izvoare care siroiesc pe stanca de deasupra ei si care sunt de fapt sursa de apa termala. Unele dintre ele au compozitie mai mare de sulf, iar depunerile pe lateral sunt alb-galbui. Mirosul este puternic de sulf, iar apa este calduta, fara sa fie prea fierbinte totusi.

DSCF1245

Izvoarele termale de la Baile Herculane

DSCF1251

Cloaca de la Sapte Izvoare, sub pod.

DSCF1249 DSCF1252

Cele doua cloace de la Scorilo au o temperatura mult mai ridicata, influentata totusi de cantitatea de precipitatii din perioada respectiva. Mirosul este puternic de sulf. Aici au aparut si cateva ‘cabinete de masaj’, cel mai cunoscut fiind al lui Gelu Hudema, care are cabinetul lipit de cloaca.

DSCF1243 DSCF1241

Cloaca de la Roman are o mare concentratie de iod si mai putin sulf. In perioadele ploioase este mult mai rece; cand este seceta, apa din bazine trece de 40C. Mai sus de aceasta este un tunel. Acesta duce la o cascada, iar in dreapta la o diaclaza cu apa mai fierbinte. Accesul spre diaclaza se face printr-un bazin micut, trecand cu capul pe sub apa pentru 1-2m pana ajungem intr-o sala micuta, de origine carstica. Aici apa este adanca, dar sunt bolovani pe care putem sta cu picioarele. Spre capatul tunelului exista si o sauna naturala.

DSCF1264 DSCF1263

Ca si compozitie si temperatura, sunt izvoare termale clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase, cu o temperatura intre 38,5-53,5°C; cu ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice, cu o temperatura intre 46-56°C si ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62°C. Dintre cele 16, cele mai cunoscute sunt Diana, Apollo1, Hebe, Hercules, cu temperaturi intre 41 si 54 C. Acestea isi au originea in straturile acvifere de mare adancime, in apropierea faliilor. Intrucat presiunea acolo este foarte ridicata, apa fierbe la temperaturi mai mari si tasneste spre straturile superioare de unde este impinsa la suprafata.

Tot aici sunt mai multe izvoare cu apa potabila, unele cu o compozitie neutra, altele recomandate diferitelor afectiuni printr-o cura interna. Izvorul Domogled spre exemplu are apa de foarte buna calitate, curata, care poate fi bauta in orice cantitati. Izvorul Diana III are un puternic gust de sulf si apa calda cu multe indicatii si chiar mai multe contraindicatii.

Baile Herculane se afla in apropierea orasului Orsova. Pentru a ajunge aici, puteti lua masina sau trenul (pana la gara Herculane). In zona sunt si numeroase alte obiective turistice de vizitat: Cazanele Dunarii, cascada Bigar, satul Scarisoara, cascada Vanturatoarea etc.

DSCF1262 DSCF1258 DSCF1256 DSCF1254

One comment

  1. As dori sa stiu daca copiii cu varsta intre 0-18 ani au voie. Va multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica