Monday , 19 February 2018
Esox esox

Esox esox

Esox esox sau stiuca este un peste rapitor care se gaseste din belsug in apele din Delta Dunarii. Ca si dimensiuni, poate ajunge pana la 10-12kg, existand totusi capturi record de pana la 20kg.

Sezonul de pescuit la acest peste incepe de obicei din aprilie si tine pana in februarie si se pot retine exemplarele mai mari de 40cm. Pentru a prinde acest peste, e bine sa ii invatati comportamentul. In functie de lumina, claritatea si nivelul apei sau tipul de hrana existent in zona, puteti avea nevoie de tipuri total diferite de momeli artificiale. Momelile uzuale sunt lingurite metalice rotative sau oscilante cu greutati intre 8-14g. Este un peste care ataca violent momeala, asa ca trebuie sa fiti pregatiti pentru o adevarata lupta pana il veti aduce in barca. In delta, capturile normale sunt intre 1-2kg, iar exemplarele de 4kg sunt socotite mari la ora actuala… cauza fiind pescuitul industrial excesiv. Totusi, o partida de pescuit la stiuca pe canalele micute din inima deltei este o experienta deosebita.

Toamna tarziu si la inceputul iernii stiuca incepe sa dezvolte icre, asa ca exemplarele mai frumoase va pot garanta o salata delicioasa. Stiuca se poate pregati in multe feluri, dar eu prefer ‘picanca’ si rondele prajite cu usturoi. Zilele urmatoare voi reveni cu reteta de picanca, o mancare delicioasa si destul de usor de pregatit.

Pentru o partida de pescuit in Delta Dunarii aveti nevoie de permis de pescuit valabil, permis pentru intrarea in delta, o barca de 3-4m cu motor mic sau cu vasle, o lanseta de stiuca, mulineta echilibrata, fir textil si o trusa completa cu momeli. Pentru inceputul iernii va puteti astepta la temperaturi scazute, deci sunt necesare haine groase, dar capturile pot fi de exceptie.

 

DSCF8532

Exemplar frumos prins in zona Baclanestii Mari.

DSCF8529

O alta stiuca frumoasa in zona Razboinita.

DSCF8507

Stiuci mari sunt si pe Canalul Vacaru, tot in Delta Dunarii.

DSCF8502

Esox esox pe Canalul Sontea.

DSCF8496

Uite atat de mare era. Povesti la masa semnate Victor Arsene, pescar cu experienta si comandant de nava in Delta Dunarii.

DSCF8499 DSCF8373 DSCF8327 DSCF8538

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica