Monday , 19 February 2018
Bisericile rupestre din Muntii Buzaului

Bisericile rupestre din Muntii Buzaului

In gresiile din Muntii Buzaului se afla mai multe asezari rupestre, unele dintre ele bine conservate si cu inscriptii clare. Sapate inca din antichitate si legate se pare de aparitia primilor crestini pe malurile raului Buzau, grotele au functionat ca biserici si chilii pana in secolele XVI-XVII.

Acestea se intind pe mai multe culmi impadurite, cu densitatea cea mai mare in jurul localitatilor Nucu, Alunis si Colti. Pe unele stanci se vad simboluri precrestine, pe altele cruci de Malta, iar pe altele incriptii in chirilica. Toate indica o locuire a zonei ce se intinde pe doua milenii.

Pentru a ajunge aici, e bine sa stiti de la inceput ca infrastructura este de proasta calitate. Mergeti cu masina pe ruta Buzau – Bozioru – Fisici – Nucu, pana unde drumul devine prea rau pentru a continua. Ca si o paranteza, opriti pe drum si fotografiati harta cu zona, va fi de mare ajutor mai tarziu.

DSCF3155

Din satul Nucu, marcajul dunga rosie (ceva mai lung si cu mai multe obiective) si triunghi albastru, va vor duce pe la cateva dintre asezarile rupestre si incriptiile din gresiile de aici.

Primele doua obiective dupa poiana Cozanei sunt Pestera si Chilia lui Dionisie Torcatorul. Spre aceasta din urma se urca pe o scara de lemn. Incaperea are doua ferestre sapate in piatra.

DSCF3156 DSCF3157 DSCF3161 DSCF3164

Ceva mai sus, pe sub Culmea Spatarului, la baza unei fete compacte de gresie, se afla Pestera lui Iosif, probabil cea mai interesanta dintre toate chiliile din zona. Inscriptiile de aici indica o locuire inca din perioada paleocrestina.

DSCF3167 DSCF3171 DSCF3182 DSCF3183

Continuand urcarea, descoperim ceva mai sus schiturile Agatonul Vechi si Agatonul nou. Ceva mai jos, trecem pe langa Lacul Mistretilor si pe langa schitul Fundatura, pentru a reveni in satul Nucu, de unde am pornit.

DSCF3203 DSCF3206 DSCF3213 DSCF3215

Personal, am facut o tura foarte frumoasa cu bicicleta, plecand din satul Braesti, pe ruta Ruginoasa, Nucu, am urcat cu bicicleta pe la chilii, apoi am revenit pe ruta Fisici, Bozioru, Braesti. Despre tura de bicicleta si pensiunea La Nemuritorii, la care am stat, o sa scriu cat de curand.DSCF3218

 

 

 

Zona este superba si merita vizitata, dar atentie: drumul de masina este prost, mai ales dupa ploaie, iar marcajele sunt slabe. Marcajul rosu, cel putin, nu urmareste o linie clara si este vizibil doar dintr-un sens, pe partea cealalta a copacilor fiind inexistent… iar schimbarile de directie de multe ori nu sunt evidente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by WP Wunderground

Descargar musica