Monday , 22 January 2018
Takht-e-Soleyman

Takht-e-Soleyman

Takht-e-Soleyman este un templu zoroastrian izolat in Podisul Iranului, aflat la peste 200km de Zanjan, cel mai apropiat oras. In perioada sa de glorie a fost cel mai important centru religios persan.

Acesta dateaza din secolul V e.n. si a fost construit in jurul a doua elemente sfinte pentru zoroastrieni: apa si focul. In centrul complexului este un lac cu o apa de culoarea turcoaz, iar putin mai la nord este Templul Focului, unde se pare ca existau scurgeri de gaze naturale si care au ars timp de sute de ani.

In zona, persii veneau sa se roage la Zendan-e-Soleyman, un crater vulcanic aflat in apropiere. Se pare ca intregul crater era in acea perioada plin cu apa. In jurul secolului al V-lea, acestia s-au mutat la Takht-e-Soleyman, unde exista lacul si emanatiile de gaze naturale care ofereau focul si acesta a devenit cel mai important dintre cele trei sanctuare zoroastriene. Celelalte doua nu au fost inca redescoperite.

Templul a fost distrus de armata bizantina in 627. A mai fost folosit in secolul al XIV-lea, cand mongolii l-au reconstruit pentru  Ilkhan Aba-Qaan,  conducatorul Iranului din acea perioada care l-a folosit ca resedinta pentru scurte perioade de timp. Dupa aceasta perioada, templul a fost uitat. Redescoperirea sa a avut loc in 1819 de Sir Robert Porter, urmat de alti exploratori abia la inceputul secului XX.

Legat de Takht-e-Soleiman, am o istorioara frumoasa de povestit. Ma aflam in Zanjan, oras vestit pentru cutite. Doream sa ajung la Takht-e-Soleiman, dar sub nicio forma nu reuseam sa ma inteleg cu vreun taximetrist. Cunostintele lor de limba exgleza se limitau la Hello, si cam atat. Cunostintele mele de farsi nu erau nici pe departe suficiente. Primii taximetristi pe care i-am gasit ne-au spus ceva preturi, dar nu am reusit sa ajungem la un consens. Nu intelegeau unde vrem sa mergem. Pana la urma, am gasit un om cu o rabdare de fier, care ne-a spus pretul in tomani, am acceptat si ne-am suit in masina. Costul urma sa fie 9 euro pentru o zi intreaga cu taxiul si 400km. De confirmare, l-am sunat si l-am trezit pe Amir, caruia i-am explicat in engleza ce vrem si a vorbit el cu omul.

Drumul a fost superb, cu serpentine, peisaje incredibile, dar intr-o zona cam arida. Dupa 3 ore intregi, am ajuns la Takht-e-Soleiman. Intr-adevar a meritat drumul. De bucurie, imi venea sa fac o baie in iazul din mijloc, dar se pare ca apa e otravitoare, asa ca nu am intrat. In interiorul complexului m-am plimbat prin mai multe catacombe destul de bine conservate, am vazut templul focului si am mers pe metereze. Este de mentionat ca templul are din exterior aspectul unei fortarete, cu ziduri inalte de 10-12m. Lacul are un mic paraias care se scurge pe langa intrarea principala.

Takht-e-Soleiman este un obiectiv care merita cu siguranta o vizita. Accesul nu este facil, dar atmosfera de aici va va rasplati cu siguranta efortul.

 


DSC_7168 DSC_7185 DSC_7192 DSC_7199 DSC_7202 DSC_7205 DSC_7235 DSC_7236 DSC_7248DSC_7158

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from WP Wunderground

Descargar musica