Thursday , 18 January 2018
Saddhu

Saddhu

Cuvantul ‘saddhu’ vine din sanscrita si inseamna om bun si se refera la cei care au decis sa devina sfinti, renuntand la toate bunurile materiale pentru a duce o viata cat mai departe de societate, in locuri in care se pot concentra la propria viata spirituala.
Sadhu sau sanyasi traiesc in pesteri, paduri sau temple in India si Nepal. Oamenii de rand ii numesc de multe ori ‘Baba’, care inseamna tata, bunic sau unchi in diverse dialecte hindi. Sunt peste 5 milioane de sadhu in India si sunt foarte respectati, atat pentru aura lor sfanta, cat si pentru temutele lor blesteme. Unii oameni cred ca sadhu isi pot arde propria karma sau chiar si pe cea a celor din jur. Sadhu traiesc din donatii. Nu sunt in niciun caz cersetori, iar donatiile sunt un lucru care ei socotesc ca li se cuvine, asa ca nu vor multumi vreodata.
In zonele urbane sunt multi sadhu falsi, care imbraca o haina vopsita in ocru si cersesc la colturile de strada.
Cum se hotarasc sa devina sadhu? A deveni sadhu este a patra faza teoretica a vietii unui hindus (primele sunt a merge la scoala, a deveni tata si a face un pelerinaj), dar pentru cei mai multi nu este o optiune.
Sadhu duc o viata dificila. Sunt considerati morti in interior si legal decedati in India. La initiere li se poate cere sa mearga la propria inmormantare, inainte de a urma un guru pentru mai multi ani. Dupa initiere, primesc de la guru un nou nume si o mantra (un sunet sacru sau o fraza) pe care o cunosc numai cei doi.

Exista multe feluri de saddhu. Unii spre exemplu stau tot timpul in picioare, altii au o mana vesnic ridicata, astfel ca degetele si mana respectiva sunt atrofiate de la ani de zile cat nu le-au folosit. Mai sunt unii care pretind ca nu mananca niciodata si nu beau apa. Altii nu isi taie niciodata unghiile. Mai sunt cei de la Varanasi care se acopera cu cenusa umana. De mentionat ar fi si Devraha Baba, un guru care a trait foarte mult, unele surse atribuindu-i 250 de ani, altele, peste 700. Acesta traia pe o platforma inalta pe malul apei, nu manca niciodata si binecuvanta credinciocii cu piciorul. Pana la moartea sa in 1989, a primit vizita a numeroase personalitati, printre care si Indira Gandhi. Ca si dovada a varstei sale, primul presedinte al Indiei pomeneste de tatal sau care a fost in vizita in tinerete la Devraha Baba si acesta era foarte batran si atunci.
Kumbh Mela este o sarbatoare sadhu care are loc la fiecare trei ani pe unul dintre cele patru rauri sfinte si este cea mai mare adunare pe motive religioase de pe planeta. In 2010 a avut loc in Haridwar, pe raul Gange, iar in 2013 in Allahabad.

 

DSC_7263a DSC_4541 DSC_4420 DSC_6378DSC_2838 DSC_4453 DSC_4430 DSC_2896

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica