Thursday , 18 January 2018
Podurile din Esfahan

Podurile din Esfahan

Cand ma gandesc la poduri, imi imaginez structuri realizate special pentru a trece peste o apa sau peste o depresiune. Totusi, in Esfahan, acest lucru nu este valabil. Exista poduri, dar nu exista apa, sau nu tot timpul anului, si nu e nici vreo vale de netrecut. Podurile de aici sunt adevarate capodopere arhitecturale, dar utilizarea lor este departe de a unui pod clasic.

Cele 11 poduri istorice de aici sunt deschise numai circulatiei pietonale. Sunt realizate din piatra si intretinute foarte bine. Ceea ce e remarcabil insa este partea de jos a podurilor. Sub Si-o-Seh si Khaju sunt locuri de promenada, aici se recita poezii, se canta in fiecare seara si pana recent aici se aflau ceainarii. Este o atmesfera incredibila, cu mii de oameni care se plimba, grupuri vocale care exerseaza folosind acustica podului, localnici care recita ore intregi Havez din memorie…

Cel mai vechi dintre poduri este Shahrestan, ale carui fundatii sunt din secolele III-VII. Este intr-o zona mai retrasa, iar aici apa rezista tot timpul anului.

Khaju este de departe cel mai frumos si mai impunator dintre poduri. Este construit in 1650 si refacut in secolul al XIX-lea. Acesta uneste doua parti importante ale orasului Esfahan, cartierul Khaju sau zona moderna a orasului de zona istorica. Acest pod are si rolul de baraj, sub picioarele lui aflandu-se porti care pot bloca apa. Aici se strang cei mai multi oameni seara, cand caldura soarelui se mai domoleste. Pana recent se afla si o ceainarie la unul dintre capetele podului, dar autoritatile au decis sa o inchida. Se pare ca are legatura cu restrangerea libertatilor. Grupurile vocale de aici au intotdeauna un solist. Acesta canta fiind acompaniat de ceilalti, pe mai multe voci. Apoi se schimba solistul… Pot canta ore intregi astfel.

Si-o-seh este un alt pod foarte frumos, construit la incepututl secolului al XVII-lea. Numele sau inseamna 33 si se refera la cele 33 de arcade pe care le are podul de la un capat la celalalt. Acesta este probabil cel mai circulat dintre podurile istorice de aici.

Legat de raul Zayandeh, cel care ar trebui sa treaca pe aici, am primit informatii contradictorii. Ceea ce este sigur insa, este ca acesta are trei baraje mari care tin intregul debit pentru toata perioada verii si il distribuie mai multor orase din zona. Astfel, sub podurile din Esfahan nu mai curge apa, cel putin nu vara.

DSC_7853 DSC_7841 DSC_8788 DSC_7937 DSC_7935 DSC_7898 DSC_7897 DSC_7879

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wordpress Weather

Descargar musica