Thursday , 18 January 2018
Petra – a rose-red city half as old as time

Petra – a rose-red city half as old as time

Petra este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din lume.
Construit in jurul anului 300 IEN, acesta este un oras nabatean al carui rol ramane in continuare un mister. Unii presupun ca era un oras, iar locuitorii traiau in corturi, altii ca avea numai un rol de necropola.
In ambele cazuri insa, mormintele vechi de 2000 de ani au ramas si unele sunt chiar foarte bine conservate.
Pentru a vizita Petra, este bine sa aveti o conditie fizica buna si un oarecare spirit de aventura. Daca doriti sa vedeti mare parte a orasului puteti petrece 2-3 zile, cu o medie de 30km parcursi pe jos zilnic.
Mi-am propus sa scriu mai multe articole despre orasul Petra, iar in randurile de fata voi face o prezentare generala succinta.
Dupa ce veti plati taxa de intrare (mare, 60 de euro de persoana pentru 3 zile), veti intra pe un drum care va va duce dupa 2km in interiorul canionului (The Great Siq). Aici veti incepe deja sa vedeti urme ale civilizatiei nabateene sapate in peretii abrupti. Dupa 20 de minute de mers, vi se va deschide in fata Visteria (The Treasury), numita asa datorita faptului ca in urma cu 150 de ani se credea ca statuile de sus adapostesc comori.
Mai departe, marele Siq se largeste si pe partea dreapta veti vedea mormintele romane, iar pe stanga un teatru roman. O poteca duce prin stanga in sus spre locul de sacrificiu.
Continuand pe poteca principala veti ajunge dupa 4-5km la orasul roman, a carui excavare continua. In partea dreapta sunt si niste mozaicuri foarte frumose.
In fata este poteca spre Manastire (un alt templu), la care se ajunge dupa inca o ora de mers. Sus, privelistile sunt foarte frumoase.
Ar fi de mentionat ca pe toate vaile secundare pe care le vedeti exista morminte, unele excavate, altele inca acoperite de nisip.
Petra a intrat in Patrimoniul UNESCO inca din 1985.
Pe langa drumul principal, se desprind numeroase drumuri secundare pe care este pacat sa nu le explorati. Vi se vor deschide canioane, platouri aflate deasupra orasului si poteci suspendate ale beduinilor.
Cum ajungem aici? Din Amman, capitala Iordaniei, exista numeroase autobuze (5 JD) spre Wadi Musa, oraselul aflat la 2km de Petra, locul unde va sfatuiesc sa si dormiti.
Unde dormim? In Wadi Musa sunt numeroase hoteluri. Ghidati de cea mai buna oferta, am ales la momentul respectiv Valentine’s Inn, cu 5 JD de persoana pe noapte (7 USD, micul dejun inclus). Cei de la hostel ofera transfer gratuit pana la intrarea in complexul arheologic, ceea ce e de retinut. In oras exista mai multe restaurante, unele mai piperate la preturi, altele chiar decente.
Ce e bine sa avem la noi? In primul rand apa. Cel putin 2 litri de persoana pe zi. Poate si ceva de mancare. Desi veti gasi si in interiorul complexului, acolo totul este mult mai scump. Aparatul foto este si el indispensabil. Este bine sa mai aveti palarie de ploaie, incaltari comode, poate cativa plasturi daca veti face bataturi, un binoclu si o harta buna.
Cat dureaza? Puteti vedea intrarea, Marele Siq si face o excursie pana la Treasury in numai 2-3 ore, ceea ce pentru multi este suficient. Daca veti dori totusi sa descoperiti orasul Petra, va recomand 2 zile intregi, cu intrat de dimineata la 8 si iesit la apusul soarelui.
Veti avea suficient timp pentru a face si cateva plimbari pe carari laturalnice si a descoperi platourile cu privelisti magnifice.

DSC_7372 DSC_7356 DSC_7395 DSC_7343 DSC_7320 DSC_7446DSC_7438 DSC_7430 DSC_7426 DSC_7409

2 comments

  1. Multumesc pentru articole, sunt foarte placute de citit, ma lasa sa calatoresc macar in fata calculatorului. Va doresc din suflet cat mai multe asemenea calatorii, daca nu si mai frumoase

    • Multumesc frumos pentru aprecieri! Urmatoarea destinatie este Thailanda, plec pe niste insule mai putin conoscute din Andaman. Sper sa revin cu povesti cat mai frumoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica