Monday , 22 January 2018
Pestera Devetashka

Pestera Devetashka

Devetashka

Devetashka este o pestera de mari dimensiuni aflata in apropierea orasului Lovech, in Bulgaria. Este incredibil de spatioasa, are gauri uriase in tavan si, cel putin pe mine, m-a lasat cu gura cascata pentru o jumatate de ora cat am vizitat-o.

Intrarea este larga, cu 35 de metri latime si 30 inaltime. Dar abia dupa ce treceti de aceasta veti aprecia cu adevarat dimensiunile pesterii. Sala mare ajunge la inaltimi de 100m si are cateva luminatoare naturale, gauri in tavan (prabusiri) pe unde intra suficienta lumina. La aproximativ 200m de la intrare, pestera se imparte in doua coridoare mai inguste. Cel din stanga este activ, cu un mic parau care curge spre raul Osam; cel din dreapta are o intrare ceva mai mica, de 2.5m inaltime, este mai cald si uscat, se deschide intr-o alta sala si se sfarseste destul de repede, intr-o alta sala rotunda.

Pestera Devetashka a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri, aproape fara intrerupere. Exista urme din epoca de piatra timpurie, cu 70.000 ani IEN si foarte multe artefacte din neolitic.

La ora actuala, aceasta este declarata rezervatie naturala si gazduieste o populatie de peste 30.000 de lilieci. Aici s-a filmat in urma cu cativa ani o parte din pelicula The Expendables 2, in urma careia populatia de lilieci a avut de suferit, scazand chiar pana la 8000 de exemplere. Totusi, acum se pare ca s-a refacut si a revenit in pestera. Catararea nu este permisa in pestera, iar speologii pot veni aici cu aprobare.

Pestera se afla in apropiere de orasul Lovech, la numai 18km, langa satul Devetaki. Pentru a intra, va trebui sa platiti o taxa de acces. Dupa vizita, recomand cu incredere restaurantele din centrul orasului Lovech, langa apa (Varosha 2003 si cele de langa acesta). Mancarea este excelenta si preturile sunt foarte bune.

 

DSCF1137 DSCF1136 DSCF1135 DSCF1133 DSCF1132 DSCF1131 DSCF1128 DSCF1127

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica