Thursday , 18 January 2018
Persepolis

Persepolis

Daca este sa fac o lista scurta a celor mai impresionante locuri in care am fost, Persepolis (Takht e Jamshid) este printre primele nume pe care le-as trece. Este vorba de incarcatura pe care o gasesti acolo, numele imparatilor si regilor care au defilat pe acele trepte si istoria care s-a scris acolo. Este incredibil ca dupa milenii mai putem trece prin Poarta Natiunilor sau urca pe scara Apadana, construita special pentru nobili. In acelasi timp, este si fotografia din manualul de istorie care mi-a ramas in minte atatia ani…

Constructia a inceput in jurul anului 515 IH sub domnia lui Darius I si a fost finalizata de Artaxerxes, desi chiar si in momentul distrugerii inca se mai lucra la unele structuri. Acesta a fost capitala Imperiului Persan si un simbol al acestei dinastii (a ahemenizilor). A fost cea mai buna perioada a acestui imperiu.

Orasul nu a rezistat pentru multa vreme. In anul 330 IH, acesta a fost cucerit de Alexandru cel Mare, iar cucerirea a marcat si caderea imperiului. Dupa ce a carat toate bogatiile, acesta a incendiat orasul. Inca nu se stie daca a fost un act deliberat sau un accident, dar a fost cu siguranta unul dintre cele mai regretabile acte din acea perioada. Exista, bineinteles, mai multe versiuni ale acestei povesti. Acoperisurile, construite din lemn, au ars in totalitate, au aprins si zidurile (partial construite din lemn), iar clamele care tineau elementele coloanelor s-au dilatat, astfel ca toata structura a ajuns in numai o zi, ruina. Si a fost lasat asa timp de doua milenii. Abia in 1934 au inceput lucrarile arheologice.

Legat de Alexandru cel Mare, se spune ca acesta a carat comorile cu 20.000 de magari si 5.000 de camile, asta pentru a va putea face o idee ce ascundeau aceste ziduri.

Incet, incet, lucrarile arheologice au dezvelit parti din Palatul Apadana, au reparat scara principala si au scos de sub nisip scara Apadana care este, in mod incredibil, intacta. Pe Poarta Natiunilor se pot vedea scrijelite numele primilor exploratori europeni care au ajuns pe aici.

Cele mai multe basoreliefuri sunt langa scara palatului Apadana… ele infatiseaza scene din viata de zi cu zi, scene de la palat, dar si scene mitologice, grifoni si tauri care se lupta cu lei. Daca va uitati la portiunile superioare ale unor coloane, veti putea observa si simbolul imperiului si al credintei lor (zoroastrianismul), vulturul cu aripile deschise.

Ce este foarte interesant cu aceasta scara este ca a fost calculata in asa fel incat, atunci cand urcau, nobililor sa nu li se miste umerii si implicit roba, parand ca plutesc peste trepte.

Palatul celor 100 de Coloane, cel care adapostea comoara, este un vast platou acum, din pacate. Coloanele erau realizate in mare parte din lemn, asa ca au ramas numai soclurile lor.

Cum se ajunge aici? Foarte simplu: din Shiraz, puteti veni cu un autobuz, apoi un taxi pentru ultimii 10km, sau alegeti un tur cu ghid care include si transportul.

Cand e bine de mers? Cele mai bune perioade sunt primavara si toamna. E bine sa ajungeti de dimineata, pentru ca soarele aici este foarte puternic. Sa aveti apa, ceva mancare, aparatul foto si sa stiti de la inceput ca nu va vor lasa cu rucsac sau geanta in interiorul complexului.

DSC_8196 DSC_8175 DSC_8150 DSC_8149 DSC_8143 DSC_8141 DSC_8140 DSC_8122 DSC_8110 DSC_8094 DSC_8074 DSC_8073 DSC_8064 DSC_8206

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Service

Descargar musica