Monday , 19 February 2018
O procesiune neobisnuita in Luang Prabang

O procesiune neobisnuita in Luang Prabang

Daca va veti face drum prin Luang Prabang in Laos, va recomand sa urmariti procesiunea de dimineata a calugarilor budisti de aici.
Zilnic, chiar la rasaritul soarelui, acestia apar incolonati, desculti si cu un mare bol in brate, pe strazile din Luang Prabang. Drumul loc incepe la templu, urmeaza un traseu de jumatate de ora pe strazi si stradute si se incheie tot la templu. Coloana incepe cu un calugar de rang inalt (mantie mai inchisa la culoare) si continua pe sute de metri cu calugari ordonati dupa cularea robei. Mersul lor este lent, ordonat si se desfasoara in liniste. Insirati pe marginea drumului sunt sute de credinciosi veniti sa doneze mancare calugarilor. Acestia au in fata cate o punga mare cu orez din care vor dona cate o mana fiecarui calugar. Astfel, fiecare calugar va colecta cate un bol mare de orez care ii va ajunge intreaga zi.
Motivul pentru care are loc aceasta procesiune este foarte simplu: calugarii nu au voie sa detina sau sa foloseasca bani. Asa ca primesc direct mancare.
Un lucru si mai interesant este ca, insirati pe marginea drumului, sunt mai multi copii saraci, cu cate un cos gol in fata. Calugarii doneaza acestora din orezul lor, iar copiii le multumesc impreunand mainile.
Imi aduc aminte ca in Thailanda spre exemplu, calugarii au gasit o metoda pentru a face bani fara a-i atinge sau detine vreo secunda. La un templu budist din Bangkok erau un calugar si un ajutor de calugar. Ajutorul detinea mai multe cosuri cu fructe, sigilate cu folie. Credinciosii se asezau la coada, cumparau cosul de la ajutorul calugarului, il donau calugarului, iar acesta, dupa ce multumea, il dadea inapoi ajutorului. Asa ca, folosind aceleasi cateva cosuri, calugarul si ajutorul puteau face bani frumosi fara a incalca aparent regulile.
Oricum, revenind la Luang Prabang, procesiunea de aici este autentica si respecta intru totul dogmele budiste. Va recomand cu caldura, daca veti avea drum pe acolo, sa va sacrificati o dimineata pentru a urmari procesiunea calugarilor budisti.

Cum se ajunge aici? Luang Prabang este unul dintre cele mai frumoase orase din Laos. Aici puteti ajunge cu barca din Thailanda sau cu autobuzul daca va aflati deja in Laos.
Cat costa? A urmari procesiunea nu costa nimic.
Ce sa avem la noi? Recomand un aparat foto si un spray de tantari.DSC_1752 DSC_1769 DSC_1738 DSC_1790

One comment

  1. MMORPG…The root of your writing whilst sounding reasonable at first, did not really work very well with me personally after some time. Somewhere throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer but just for a short while. I nevertheless ha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica