Monday , 22 January 2018
Sheikh Lotfollah Mosque, cea mai frumoasa moschee din lume

Sheikh Lotfollah Mosque, cea mai frumoasa moschee din lume

Sunt mai multi ani de cand ma uitam cu admiratie la fotografiile cu moschei de culoare albastra din Iran, dar nu imi imaginam ca voi ajunge acolo in viitorul apropiat. Stiam ca e dificil cu viza, este o situatie politica nu tocmai clara si nu aveam neaparat in plan o vizita pe acolo. Totusi, in aceasta vara am reusit sa iau viza si sa ajung sa vizitez Iranul, moscheile de acolo si o gramada de vestigii cu milenii de istorie.

Moscheea Seicului Lotfollah se afla in orasul Esfahan, din centrul Iranului si este o adevarata minune arhitectonica. Piata in care este aceasta amplasata se numeste Imam Square (Piata Imamului) si este una dintre cele mai mari din lume, depasita doar de Tien an Men din Beijing.

Constructia la aceasta moschee a inceput in 1603 si s-a definitivat in 1618, iar aceasta a fost initial destinata exclusiv haremului seicului. Pentru a facilita accesul de la palatul Ali Qapu, aflat in partea cealalta a pietei, a fost construit un tunel pe sub intreaga piata. Intrarea principala are un coridor lung si intortocheat, tocmai pentru a oferi suficient timp femeilor aflate in moschee sa isi acopere fata cand intra cineva.

Pe buna dreptate, aceasta moschee este socotita cea mai frumoasa din lume. Este ornata in intregime cu mozaicuri turcoaz, albastre, verzi si galbene. Arhitectul a compus adevarate jocuri cu lumini, astfel ca lumina solara deseneaza pe interiorul cupolei un paun care isi schimba pozitia. Acesta este realizat cu foite de aur. Eventualele nesimetrii sunt realizate voit, tocmai pentru a demonstra imperfectiunea omului si supunerea lui in fata lui Allah.

Odata ajunsi in Esfahan, este foarte simplu sa gasiti moscheea. Se afla in Imam Square, locul unde veti petrece probabil cel mai mult timp. Intrarea costa aproximativ 15 ron, dar trebuie sa urmariti cu atentie programul, pentru ca nu este deschisa tot timpul (in timpul rugaciunii se inchide).

DSC_7416 DSC_7336 DSC_7333 DSC_7321 DSC_7295 DSC_7287 DSC_7274 DSC_7625 DSC_7304

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by WP Wunderground

Descargar musica