Monday , 22 January 2018
Monahism și alpinism la Montserrat

Monahism și alpinism la Montserrat

             Din cele mai vechi timpuri pustnicii și călugării și-au găsit liniștea sufletească în inima munților, la poalele versanților sau în adâncul peșterile străpunse în pereții stâcoși. Multe dintre mănăstirile fondate de acești călugări au ajuns celebre cu trecerea timpului, ca locuri de pelerinaj pentru oamenii de rând, dar și pentru înalte fețe bisericești sau capete încoronate, toți regăsind în bisericile mai mici sau mai mari agățate de prispele stâncoase o vrajă spirituală deosebită de cea a lăcașurilor de cult din inima orașelor sau a cetăților.

            Un astfel de spațiu este și Muntele Montserrat cu binecunoscuta-i Mănăstire Santa Maria de Montserrat, situată la aproximativ 45 de km spre nord-vest de capitala Catalaniei, Barcelona.

            Ivite parcă de nicăieri în peisajul podișului catalan, izbucnirile de conglomerat modelate sub forma a sute de turnuri atrag încă de departe privirile trecătorului și oricât de indiferent ai putea fi, sau de grăbit, nu poți să-ți dezlipești privirea de la acest grandios spectacol al naturii. Chiar numele provine de la aspectul unic al turnurilor stâncoase ce sugerează forma unei lame de fierăstrău gigantic, tocită de trecerea timpului, masivul fiind supranumit și “La muntanya dels cent cims” (Muntele cu 100 de vârfuri).

            La baza acestor turnuri, pe o terasă săpată în mare parte direct în stâncă, călugării benedictini au ridicat o mănăstire care constituie un adevărat simbol al acestei părți a Spaniei

            Potrivit legendei, mănăstirea a fost întemeiata în anul 880 în cinstea Fecioarei Făcătoare de Minuni, iar în 976 a fost dăruită ordinului Benedictinilor. În 1409 Papa Benedict al XII-lea a ridicat mănăstirea la rang de abație independentă. La mijlocul secolului al XVI, Igantius Loyola, findatorului ordinului iezuiților, a stat o vreme în această mănăstire unde încă din secolul al XV-lea funcționa o cunoscută școală de muzica bisericeasca “Escolonia”, considerată unul dintre cele mai vechi coruri de băieți din Europa.

            Mănăstirea a fost jefuită și distrusă în anul 1811 de către soldații francezi în timpul Războiaelor Napoleoniene, reconstruirea ei durând aproape un secol, timp în care a avut de suferit și în urma Războialeor Carliste (1835-1860). Despre acest loc sunt legate o serie de legende conform cărora Parsifal ar fi găsit aici Sfântul Graal, iar Sf. Petru ar fi lăsat aici o statuie a Sfintei Fecioare Maria, “La Moreneta” (Madona Neagra), care o reprezintă pe Madona cu pruncul Iisus în brate. Lemnul negru din care este realizatătă statuia ne arată o față neagră a Fecioarei Maria și a lui Iisus, diferită de iconografia tradițională, reprezentare considerată simbol și sfânt patron al Catalaniei și care a supraviețuit miraculos tuturor încercărilor prin care mănăstirea a trecut de-a lungul timpului.

        DSC03322    Pornind din Monistrol de Montserrat, localitate situată la poalele muntelui, în valea râului Llobregat, putem alege mai multe variante pentru a urca la mănăstire. De aici pornește un drum carosabil ce urcă pantele abrupte în serpentine strânse, sau putem alege accesul cu trenul pe cremalieră înființat încă din 1892, sau cu telecabina. Ceea ce impresionează în mod deosebit este modul de realizare a căilor de acces, care deși au impus terasări ample ale pantelor, excavarea în stâncă, fixarea a sute de piloni și plase de protecție, toate aceste amenajări sunt foarte puțin vizibile de la nivelul văii, poate doar cu excepția telecabinelor galbene ce plutesc deasupra stâncilor într-un continuu dute-vino. Trebuie să precizăm ca la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare mănăstirea primește mii de vizitatori, tot acest puhoi uman reușind să ajungă în timp util fără enervări și îmbrâncituri și totul datorită unei exemplare organizări.

            Ajunși la mănăstrirea situată la o altitudine de cca. 700 m., ne găsim doar la jumătatea drumului, de aici putând alege să urcăm fie cu telecabina, înființată încă din 1917, fie cu funicularul până în vârful Sant Jeroni (1.236 m.) care domină întregul masiv, sau putem alege să efectuăm excursii pe potecile largi, amenajate spre Peștera Sfântă unde conforma tradiției a fost găsită statuia Fecioarei Maria sau către alte mănăstiri, mai mici, închinate sfântului Benedikt din Nursia şi sfintei Cecilia din Roma.

            Mănăstirea principală ne întâmpină cu edificiile ei masive ridicate în stilul spaniol caracteristic secolului al XIX-lea care adăpostesc o valoroasă colecție de pictură cu lucrări de adaposteste lucrari de Picasso, Dali, El Greco, Caravaggio, Deagas, Monet.
precum și o frumosă biserică bogat ornamentata cu basoreliefuri reprezentand apostoli sau scene biblice precum și o icoana în mozaic reprezentand-o pe Santa Maria de Montserrat cu Pruncul.

            Privind atent spre țancurile stâncoase putem admira evoluția alpiniștilor în acest mirific peisaj alpin și nu fără surprindere aflăm că arealul posedă peste 1500 de trasee de la cele mai ușoare sau amenajate în sistem „via ferrata” până la trasee de escaladă de mare dificultate destinate celor mai antrenați sportivi, sau rute lungi care necesită cunoștiințe specifice de utilizare a echipamentului și o bună pregătire psihică și fizică. Nu pot să nu remarc și aici alăturare în același spațiu a stâncilor impresionante cu mănăstirile și arelale alpine, aspect pe care îl întâlnim în multe alte locuri precum Meteora în Grecia, Montgrony în Spania, sau Cheile Râmețului (Mănăstirii) la noi, iar exemplele pot continua la nesfârșit.  Putem găsi oare vreo analogie, o conexiune, între drumurile spirituale ale călugărilor și drumurile verticale ale alpiniștilor?

            Cele mai apropiate trasee de alpinism sau escaladă sportivă se găsesc chiar pe stâncile ce însoțesc largile poteci turistice ce pornesc de la mănăstire, dar afluxul mare de turiști fac ca aceste areale să fie mai puțin frecventate în timpul sezonului. În schimb, ne putem îndrepta spre zone precum El Bruc, Collbato sau Vinya Nova, unde afluxul de turiști este mai mic, aceste zone fiind și cele mai apreciate de alpiniști datorită traseelor lungi realizate pe o rocă de foarte bună calitate. 2010_0529spania20100292

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica