Monday , 22 January 2018
Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este o constructie defensiva impresionanta, de peste 6000km lungime si
care a fost folosita mai bine de doua milenii.
Principalele motive pentru care a fost construit sunt defensive, pentru a controla cu usurinta zonele de granita ale imperiului in diverse momente si comerciale, pentru a controla comertul pe Drumul Matasii.
In ciuda credintei populare cum ca zidul ar fi o constructie unitara, acesta este format de fapt din mai multe sectiuni, despartite de zeci sau chiar sute de kilometri. Acesta urmeaza de multe ori creste muntoase, iar inafara celor 6000km, structura mai folosea si santuri sau creste pe care s-au batatorit poteci.
Materialele folosite au variat foarte mult. Primele sectiuni au fost construite in secolele 8-5 I.E.N. si erau ridicate din pamant batatorit. Odata cu venirea dinastiei Qin in 221 I.E.N., vechile ziduri au fost distruse si s-au construit unele noi, de data aceasta din pamant si piatra. Se estimeaza ca pierderile de vieti omenesti la construirea acestor sectiuni au fost de ordinul sutelor de mii, daca nu chiar peste un milion. Aceste sectiuni uneau fortificatii si aveau exclusiv rol defensiv, impotriva invaziilor din nord. DSC_5487
Urmatoarele dinastii au reparat in principiu sectiunile existente, dar la ora actuala nu se mai pastreaza mare lucru din zidurile Qin.
Cele mai multe sectiuni de zid care se pastreaza de altfel si astazi sunt cele din timpul dinastiei Ming. Atunci au inceput sa foloseasca piatra pentru zidul propriu-zis si caramizi pentru exteriorul acestuia. In acea perioada (1300-1600) au fost construite peste 25000 de turnuri de-a lungul zidului. Se dorea in primul rand apararea de invaziile mongole.
In trecut exista impresia cum ca ar fi singura constructie care se vede de pe Luna. S-a dovedit totusi ca nu este asa. Ar trebui sa aiba o latime de cel putin 70km pe de o parte si sa fie construit din materiale care sa creeze constrast pe de alta parte. In mod sigur nu indeplineste niciuna dintre cele doua conditii. Oricum, este un obiectiv turistic impresionant care merita vizitat.
Cum ajungem aici? Avand in vedere ca zidul se intinde pe o suprafata atat de mare, sunt multe orase din care il puteti vizita. Cel mai simplu este sa mergeti totusi din Beijing si sa alegeti o zi oarecare din cursul saptamanii, cand este mai putina lume.
Ce sectiuni sunt mai interesante? Dintre cele turistice, nu recomand Badaling intrucat este foarte aglomerat. Aici merg mai toate tururile de o zi din Beijing. In schimb recomand cu caldura Jinshaling si Simatai. Puteti face o plimbare foarte frumoasa de cateva ore pe zid intre cele doua localitati. Cel mai simplu este sa platiti o masina care sa va lase la Jinshaling si sa va culeaga de la Simatai. Luati apa si mancare la voi. Sectiunile vizitabile sunt reparate sau reconstruite, astfel incat sa reziste maselor de turisti. Exista totusi posibilitatea sa vizitati sectiuni nereparate, dar acestea sunt de cele mai multe ori in ruina si nu veti vedea mare lucru.
Cat costa? Intrarea este 8-10 USD si merita cu siguranta fiecare cent. Privelistile sunt impresionante.DSC_5492 DSC_5478 DSC_5455 DSC_5448 DSC_5443 DSC_5429 DSC_5406 DSC_5396

4 comments

 1. Poze extraordinare…Este una din destinatiile la care trebuie sa ajung o data in viata,prea curand nu dar o data si o data tot trebuie sa am sansa asta.

 2. Salut.
  Frumoase poze si frumoase locuri…In ce zona zi fost ca e cam pustiu pe acolo?
  Eu am fost langa Beijing/badaling si e foarte mare inghesuiala…

 3. Salut Florin! am scris si in articol ca nu am mers la Badaling pentru ca e inghesuiala si am preferat sa merg la Simatai si Jinshaling. Si da, frumoase locuri!

 4. Iata ca am ajuns acesta pagina despre Marele Zid Chinezesc
  , cautand despre asia. Acum tre sa recunosc ca faci treaba super.
  poate vrei sa vizitezi si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre tara maramuresului.
  Mult succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Service

Descargar musica