Thursday , 18 January 2018
Marea Moarta

Marea Moarta

Marea Moarta este un lac cu apa sarata aflat la granita a trei state: Israel, Iordania si Palestina. Numele ii vine de la faptul ca intr-o apa atat de sarata nu pot trai organisme vii.

Cu o salinitate de peste 34%, Marea Moarta este printre cele mai sarate intinderi de apa din lume. Este depasita cu putin cateva lacuri mici din Antarctica sau din zona Marii Caspice. Adancimea maxima este de aproximativ 300m.

Legat de salinitatea sa, pe unul dintre mozaicurile din Madaba este reprezentat raul Iordan, iar din apa acestuia sar in amonte mai multi pesti care s-au apropiat prea mult de Marea Moarta.

Un alt aspect incredibil este ca Marea Moarta se afla la o altitudine negativa, de -440m. Adica este sub nivelul marii, intr-o foarte mare depresiune. Singura sursa prin care se alimenteaza cu apa este raul Iordan, dar din cauza captarii apei in ultimii ani pentru irigatii,  aportul de apa este total insuficient. Alte izvoare nu exista. Nivelul Marii Moarte scade in continuare. Unele zone vaste uscate din partea sudica erau acoperite cu apa in urma cu cativa ani. Nivelul apei se pare ca scade cu cativa centimetri pe an, desi au existat ani cu o evolutie de peste 50cm.

Temperaturile sunt ridicate tot timpul anului si nu bate vantul, astfel, chiar in lunile mai friguroase pot fi 30 de grade, iar apa poate avea 22-25. In lunile calduroase de vara, temperatura aerului trece de 40 de grade.

Legat de apa de aici, este de mentionat un fenomen de stratificare. Exista doua straturi. Cel de jos este o solutie saturata de apa cu sare. Orice exces de sare se depune pe fundul lacului. Temperatura este constanta la 22 de grade. Stratul superior are 30m adancime si o salinitate de 34.2%, iar temperatura variaza intre 19 si 30 de grade, in functie de sezon. Totusi, in anii ’70, din cauza micsorarii debitului raului Iordan, salinitatea stratului superior a crescut pana solutia a ajuns saturata si cele doua straturi s-au combinat pentru prima data in secole. De atunci, fenomenul de stratificatie a reinceput sa apara.

Marea Moarta este vestita pentru mineralele pe care le contine apa sa. Exista si numeroase produse cosmetice produse aici, imbogatite cu minerale.

 

Cateva lucruri incredibile legate de Marea Moarta:

  1. Nu poti inota. Este imposibil sa stai pe burta si sa bagi picioarele in apa. Singura varianta sa te deplasezi este sa stai pe spate sau in fund si sa dai din maini, dar cu grija sa nu ajunga vreun strop de apa in ochi.
  2. Poti sa stai asezat in apa ca pe scaun si vei pluti. Poti chiar sa citesti ziarul.
  3. Nu ai cum sa atingi  fundul apei cu picioarele cand apa devine mai mare decat tine.
  4. Apa are o consistenta uleioasa.
  5. La suprafata apei se formeaza o crusta de sare care se rupe usor si cade la fund. Alta crusta ii va lua locul.
  6. Pe mal, nisipul si sarea sunt in cantitati egale.

* O parte dintre fotografii au fost realizate cu un aparat Olympus Tough TG2, oferit spre testare de Olympus Romania.


DSCF8881 DSCF8854 DSCF8861 DSCF8868DSCF8850
OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCF8889

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wunderground for WordPress

Descargar musica