Saturday , 24 February 2018
Manastirea Butuceni

Manastirea Butuceni

Manastirea rupestra Butuceni este un asezamant monahal sapat in calcar, in zona Orheiului Vechi, in Republica Moldova. Zona in care se afla este incredibil de frumoasa, langa un cot al raului Raut, in apropierea satului cu acelasi nume.

Biserica este sapata intr-o faleza de calcar pe malul drept al raului, vizavi de ruinele cetatii Orhei. Accesul se facea pe o scara sapata in faleza, dar odata cu prabusirea acesteia, biserica a fost abandonata. Ramasi fara alta biserica in zona, in jurul anului 1820, localnicii au sapat un coridor lung de 15m in calcar pana la vechea asezare monahala. Cand au reintrat in biserica, au gasit pe masa o veche evanghelie si cateva icoane pictate. Un an mai tarziu, au construit si o clopotnita, pe dealul de deasupra intrarii.

Se pare ca vechea scara ducea in dreapta la o galerie si o sala in jurul careia erau asezate 11 camere mai mici, de 4-5 metri patrati fiecare, probabil chilii. Peretii erau ajumati si se vedeau cruci scrijelite in mai multe locuri. Din galerie spre stanga, cateva trepte duceau spre biserica actuala, la care accesul se face din exterior, prin coridorul sapat in 1820.

Biserica propriu-zisa are o lungime de aproximativ 10m si este impartita in trei: altarul, corul si nartex-ul, delimitate printr-o catapeteasma de lemn si o icoana mare cu rame. Ferestrele bisericii ofera o priveliste superba a zonei, cu cotul raului si cetatea Orhei.

Pentru a ajunge aici, puteti merge cu masina din orasul Orhei pana in satul Raut, aflat la 15km. In zona se poate campa; se mai pot vizita cetatea Orhei si alte cateva chilii in care sunt mai multe inscriptii in chirilica (printre care si Manastirea lui Bosie). Despre acestea voi scrie intr-o serie de articole viitoare.


DSCF0644DSCF0639 DSCF0635 DSCF0632DSCF0642 DSCF0629DSCF0638 DSCF0645

 

DSCF0647

Coasta stancoasa in care este sapata manastirea.

2 comments

  1. La Butuceni sunt mai multe trasee de catarare, scurte, liber si artif. inclusiv pe peretii din exteriorul chiliilor de care vorbesti in material.
    Zona respectiva este f populara pentru cataratorii din Chisinau.
    O parte din acele trasee le-am urcat cu cativa prieteni din RM pe la inceputul anilor 2000.
    Toata zona respectiva este faina, fie si doar pentru plimbare.

    • Salut! Am vazut, m-am intalnit cu cativa cataratori din Chisinau. Zona arata foarte bine pentru catarat, mi-a parut rau ca nu aveam echipamentul la mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wordpress Weather

Descargar musica