Saturday , 24 February 2018
Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu este un oras incas construit in secolul al XV-lea si in acelasi timp un simbol al Peru.

Din cate s-a putut deduce pana acum, constructia orasului a fost finalizata in jurul anului 1450 si acesta trebuia sa fie resedinta regelui Pachacuti. De frica invadatorilor, odata cu venirea spaniolilor, orasul a fost abandonat. O alta cauza a abandonarii acestuia ar putea sa fie epidemia de variola care a decimat lumea incasa in acea perioada. De la data constructiei pana in 1911, site-ul a fost cunoscut de incasi, dar ascuns lumii. Desi aflat la numai 50-60km de Cusco, locatia sa greu accesibila l-a protejat de spanioli. Cel care l-a ‘descoperit’ si popularizat in 1911 a fost Harry Bingham, un istoric american.
Acesta lucra pentru Universitatea Yale si dorea sa descopere Vilcabamba, ultimul refugiu al incasilor. Un baiat Quechua de numai 11 ani, Benito Alvarez, l-a condus pe american pana la Machu Picchu, unde chiar locuiau cativa Quechua in acea perioada. Bingham a inceput studii arheologice, a numit complexul ‘Orasul pierdut al incasilor’ si a dus cateva artefacte la Universitatea Yale, pentru a le studia. Au urmat dispute intre localnici, care doreau sa castige de pe urma popularizarii site-ului si Bingham, care socotea ca este dreptul sau sa transporte in SUA artefactele pe care le descopera. Site-ul a fost promovat si de National Geographic, care a dedicat o editie intreaga descoperirii orasului.
Multe dintre constructii au fost refacute pentru a oferi o imagine a orasului asa cum fusese acesta gandit.
Din 1983, Machu Picchu a fost declarat patrimoniu Unesco si apoi inclus in cele ‘Sapte noi minuni ale lumii’.
DSC_7086Orasul a fost amplasat intr-un loc cat mai greu accesibil invadatorilor. Este asezat pe varful unui munte de 2400m, cu pereti abrupti pe toate laturile, jungla si un rau involburat la baza. Pentru a traversa raul, incasii se foloseau de poduri de sfoara si trunchiuri de copac, dar odata cu inlaturarea acestora, traversarea ramanea o himera.
Pentru a ajunge la Machu Picchu aveti mai multe variante. Exista varianta simpla, sa luati un tren pana in Aguas Calientes si sa vizitati de aici orasul.
O varianta mult mai interesanta este sa plecati din Cusco pe jos (da, pe jos!) si sa faceti un trek de 4-5 zile pe unul dintre drumurile incase care duc pana la Machu Picchu. Aici e bine sa stiti ca exista mai multe drumuri incase, cel mai popular fiind din nefericire foarte aglomerat. Mai nou, acesta necesita si rezervare. Eu am ales un drum incas mai putin frecventat numit Salkantay (subiectul unui articol viitor). Dupa 4 zile am ajuns la baza muntelui unde se afla Machu Picchu, trecand prin pasuri pe la 4500m si traversand rauri involburate pe cabluri si sfori. Pentru cei dornici de aventura, recomand cu caldura varianta unui Inka Trail.
Odata intrati in oras, veti fi surprinsi de cat de frumoase pot fi privelistile si cat de autentic si bine conservat este totul.
Arhitectii au planificat foarte bine constructia. Exista foarte multe terase, pentru a putea valorifica fiecare metru de teren. Pe langa terase, aveau si un foarte bun sistem de irigatie.
Dupa cum veti vedea, fiecare casa si in fiecare piata erau canale de scurgere pentru apa. Sunt zone destinate nobililor si alte zone in care traiau masele.
Dintre obiectivele interesante de aici, as aminti Intihuatana, Templul Soarelui si Camera celor trei ferestre.
Intihuatana era o piatra rituala care avea, se pare si rolul unui calendar. Pe 11 noiembrie si 30 ianuarie, la pranz, nu exista umbra a soarelui pe aceasta piatra.
Ce este interesant legat de constructie, la cladirile importante (temple si resedintele nobililor), nu era folosit niciun fel de mortar. Pietrele erau sculptate pentru a se aseza perfect una peste alta. Astfel, la cutremure, nu aveau loc prabusiri. La fel de remarcabil este ca, desi cunosteau roata, nu o foloseau. Astfel, se pare ca toate blocurile de piatra au fost transportate folosind exclusiv forta bruta si nicidecum mijloace tehnice.

Cum se ajunge acolo? Zburati pana in Lima (Peru), de acolo mergeti in Cusco, fie cu alt avion sau cu autobuzul si de acolo alegeti din variantele de mai sus.
Cat costa? Nu e ieftin. Deloc. Si in plus de asta, pe langa faptul ca intrarea are pretul mai ridicat in fiecare an, numarul de vizitatori este limitat. Poate fi o idee buna sa faceti o rezervare inainte sa mergeti, pentru a avea biletul de intrare asigurat. Trecand peste acestea, un bilet este intre 50 si 60 usd, in functie de ce doriti sa vizitati. La acesta se adauga trenul Cusco – Aguas Calientes (17 usd one way), dormitul in Aquas Calientes (10-15 euro/persoana pe noapte).
Cand se bine sa mergem? Trebuie sa stiti ca iarna noastra este vara acolo si ploua. Mult. Recomand ca si perioada Mai – Septembrie, cand aveti cer senin, dar temperaturi placute.
Ce sa luam la noi? Imbracaminte comoda, haine groase pentru noapte, protectie de tantari. Este bine sa faceti vaccinul impotriva febrei tifoide si cel pentru hepatite.
Ce putem cumpara de aici? Va recomand sa faceti cumparaturile in Cusco sau in Valea Sacra. Sunt targuri superbe de suveniruri si acolo gasiti cele mai bune preturi.DSC_7122DSC_7171 DSC_7151 DSC_7089 DSC_7068 DSC_7033

4 comments

  1. Tocmai am gasit un clip despre cea mai mare fotografie cu Machu Picchu, un colaj de 1920 fotografii: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kfLH5_RWZH4#!

  2. salut. este o varianta de a ajunge din cuzco in aguas calientes cu atobuzul, fie si mai multe legaturi ? am auzit ceva de o centrala hidroelectrica, ca se poate ajunge acolo cu autobuz si apoi de acolo pe jos…acum trenul este scump. merci

    • Dragos Nedelcu

      salut. exista o varianta, se pare. iei autobuzul din Cusco prin Santa Maria si Santa Tereza pana la uzina hidro-electrica. de acolo mai ai de mers 2 ore si jumatate pe jos, acceptabil as zice. pierzi o zi intreaga la dus si una la intors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica