Monday , 22 January 2018
Liniile Nazca

Liniile Nazca

Daca ati citit din cartile lui Erich von Daniken despre enigmele Terrei, extraterestri si civilizatii disparute, sunt multe sanse sa fi gasit mai multe pagini si despre Liniile Nazca. Acestea sunt niste geoglife (desene pe pamant) la o scara foarte mare.

Obiectivul turistic se afla in Peru la o distanta de 400km de capitala Lima, in desert si a fost incorporat in Patrimoniul UNESCO in 1994. Se presupune ca Liniile Nazca au fost create intre anii 400 si 650 de o civilizatie acum disparuta. Cele mai multe motive sunt geometrice, dar sunt si 70 de reprezentari de animale sau oameni si cateva plante. Numeroase linii nu par a avea o logica aparte, ci aduc mai mult cu demarcatiile de pe aeroporturile moderne, ceea ce l-a dus si pe Daniken cu gandul la piste de aterizare pentru extraterestri.
Desi se spunea ca nu pot fi vazute decat din avion, primul arheolog care le-a observat, Toribio Mejia Xesspe in 1927, se afla pe dealurile din apropiere.
Ca si metoda, la executia lor s-au folosit bete pentru a sapa santuri si procedee primitive de ridicare la scara. ‘Constructorii’ au inlaturat pietrele de culoare rosie (culoarea este data de oxidul de fier) si nisipul de la suprafata, rezultand santuri de 10-15cm adancime. Pe fundul santurilor se afla o argila bogata in oxid de calciu, iar de la roua diminetii, aceasta s-a intarit, astfel ca santurile nu au mai fost acoperite sau erodate de vant.
Desi se cunoaste metoda executiei, rolul lor ramane in continuare un mister. Se poate sa fi fost calendare, ofrande aduse zeilor sau pur si simplu o forma de arta.

Cele mai interesante linii sunt cele care reprezinta animale. Veti vedea Condorul (134m la sol), Maimuta (93m) sau Colibri-ul (93m).
Pentru a le vedea, trebuie sa inchiriati un avion de agrement pentru jumatate de ora si sa va asteptati randul pe aerodrom. Dupa zbor, veti primi un certificat semnat de pilot si o carte cu multe dintre desenele de aici.

Cum ajungem acolo? Zburati pana in Lima si de acolo luati un autobuz pana la Nazca.
Cat costa? Zborul in sine deasupra liniilor este intre 80-90 usd de persoana si merita fiecare cent. Ar fi bine sa nu mancati totusi inainte sa va urcati in avion, experienta poate semana cu un carusel.
Cand e bine sa mergem? Liniile Nazca se afla in desert, asa ca le puteti vizita tot timpul anului. Anotimpul uscat in Peru este vara din Romania (iunie – septembrie), deci daca vreti sa vizitati mai multe locuri, este mai bine atunci.

Ca si zboruri pentru Peru, va recomand sa cautati super-ofertele companiei braziliene TAM cu plecare din Paris – Lima si intoarcere Lima – Londra. Au existat oferte de la 199 euro si puteti gasi in continuare cu 350 euro. Trebuie sa aveti rabdare sa cautati datele aflate la promotie. Incercati pe www.edreams.es. Altfel, un zbor Bucuresti – Lima cu una dintre companiile europene de linie in sezon variaza intre 900-1200 euro.DSC_8234 DSC_8229 DSC_8223 DSC_8220 DSC_8216 DSC_8205 DSC_8189 DSC_8187 DSC_8164

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica