Saturday , 24 February 2018
Lacurile Ohrid si Prespa

Lacurile Ohrid si Prespa

Lacul Ohrid (aflat in Macedonia) este cel mai adanc din Balcani, cu 288m, si, ceea ce ne-a interesat in mod special, acesta este izvorul Drinului Negru (despre a carui delta am scris in articolul anterior). Acesta a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1979, iar in 2010, NASA a denumit dupa acesta unul dintre lacurile de pe Titan (un satelit natural al planetei Saturn). Lacul Ohrid si lacul Prespa din vecinatate sunt printre putinele lacuri de origine tectonica din lume (cele mai cunoscute fiind Tanganyika si Baikal). Majoritatea lacurilor de acest tip au fost deja colmatate de sedimente. Motivul pentru care aceste doua lacuri totusi inca exista este ca ele primesc prea putine sedimente de la raurile din imprejurimi sau de pe pantele dealurilor. Ohrid-ul este alimentat in principal din cateva izvoare subterane aflate in partea estica si de lacul Prespa care se varsa aici printr-un canal ingust. Este remarcabil ca in acest ecosistem exista numeroase specii endemice de pesti (printre care Pastravul de Ohrid si Belvica), moluste, zooplancton si alge, dar si specii rare cum ar fi pelicanul cret sau rata rosie.

Iata-ne asadar ajunsi pe malul lacului Ohrid intr-una dintre expeditiile #delteleeuropei, in Macedonia, dupa 850km petrecuti pe drum pe ruta Bucuresti – Veliko Tarnovo – Sofia – Skopje – Struga. Lacul este de mari dimensiuni si are o apa foarte curata.

Inca din prima zi am observat aici cativa sticleti, foarte multe lisite, dar si cormorani mici si mari, corcodeli mici si rate. Habitatul pare sa fie propice pasarilor, in ciuda numarului mare de vile si statiuni care au aparut pe malul lacului.

Dupa excursia in Delta Drinului, ne-am intors pe malul lacului Ohrid si am trecut spre Prespa. Acolo am gasit cativa pitigoi de stuf si cativa serpi de apa si am revenit spre Ohrid, de data aceasta pe un drum superb, pe pantele muntelui care desparte cele doua lacuri. In partea superioara, pe cateva terase, sunt locuri foarte bune pentru zborul cu parapanta. Cat am stat noi la locul de belvedere si am cautat specii de serpi si plante, au decolat putin mai jos de noi cativa parapantisti. Primii, cu o dubla, au coborat mai repede, pe cand urmatorul, fiind mai usor, s-a plimbat ‘la faleza’ timp de mai bine de jumatate de ora fara sa piarda altitudine.

Tot aici am observat ca zona este superba pentru plimbari cu bicicleta. Numerosi ciclisti vin pentru catararile spectaculoase, cu peisaje care iti taie rasuflarea. Din ce am estimat, sunt circuite de 50-70km care se pot face intr-o zi. Am vazut chiar grupuri mari venite din Cehia cu autobuzul si cu remorca pentru transportul bicicletelor.

De la locul de belvedere au urmat mai multe serpentine pana pe malul lacului Ohrid, unde am admirat cateva peisaje incredibile, unde puteam jura ca sunt la Adriatica si apa lacului este sarata. Atat culoarea de smarald, cat si transparenta apei creau un contrast superb cu falezele de calcar rosu care iesea din adancuri. Acolo ma gandeam ca sunt locuri superbe pentru sarit in apa sau pentru escaladat trasee DWS (deep water solo). Din pacate, timpul scurt nu ne-a permis sa zabovim mult aici si am plecat din nou spre Romania.

Am fost patru participanti la aceasta etapa a proiectul Deltele Europei:  Doru PanaitescuMircea PanaitescuEros Nicolau si eu. Pot spune ca fiecare dintre noi am gasit ceva care ne-a impresionat cu adevarat la acest lac si in aceasta zona: de la specii de pasari si serpi (‘lifer’ pentru unii dintre noi), pana la peisaje, locuri de zburat cu parapanta sau faleze de stanca.

Partenerii expeditiilor #delteleeuropei sunt RomtelecomDoppel Herz. Partener logistic: Paralela45.

 

DSCF1071DSCF1075DSCF1062 DSCF1052 DSCF1036 DSCF1076DSCF1111 DSCF1110 DSCF1109 DSCF1105 DSCF1103 DSCF1102 DSCF1101 DSCF1099 DSCF1095 DSCF1081DSCF1035 DSCF1033DSCF1062

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica