Monday , 19 February 2018
La cules de chitoni

La cules de chitoni

Mi-a luat ceva sa aflu ca in limba romana exista o traducere pentru numele unei moluste aflate in Marea Andaman. Este vorba de chiton (care nu este o varianta moldoveneasca a termenului ‘piton’). Chitonul liniat este o specie de molusca din clasa Placoforelor (adica au corpul alcatuit din placi) si traieste pe pietre, in ape putin adanci.

Prima data m-am lovit de chitoni in Thailanda, prin 2007. Era o insula in Andaman, Ko Chang, pe care am stat mai multa vreme. Intr-o seara, cand nu era luna si refluxul cobora cel mai mult, localnicii m-au invitat la o ‘vanatoare’ de moluste. Am luat cu noi lanterne si cutite si am plecat pe pietre, pe langa mal. Acolo, ascunse prin fisuri, se aflau aceste creaturi pe care ei le numeau ‘hoylin’ si pentru care nu eram sigur ca exista o traducere in limba romana. Si am cules in felul asta o punga mare, pe care a doua zi le-au curatat frumos de carapace si le-au pus la o mancare de curry verde (Fried coconut curry with hoylin). Seamana putin cu rapanele, dar sunt mai tari. Oricum, delicioase. Nu poti manca o caldare, ca iti obosesc maxilarele de la mestecat.

Si am mai cules de cateva ori. De fapt, de fiecare data cand m-am intors pe Ko Chang. Este singurul loc in care le-am intalnit. Daca le mai vedeti si in alte zone, sa stiti ca sunt delicioase si merita culese.

DSCF0038 DSCF0050 DSCF0047 DSCF0026

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica