Thursday , 18 January 2018
Kilimanjaro – acoperisul Africii

Kilimanjaro – acoperisul Africii

Kilimanjaro, cu cei 5895 metri ai sai, este un vulcan adormit si in acelasi timp cel mai inalt varf din Tanzania si din Africa.

Din punct de vedere geologic, este alcatuit din trei conuri: Kibo, care este cel mai inalt (vf. Uhuru, 5895m), Mawenzi (5149m) si Shira (3962m), ultimii doi fiind adormiti. Desi Kibo este socotit adormit, aici au avut loc numeroase prabusiri si alunecari de teren, cea mai cunoscuta fiind Western Breach, locul pe care l-am ales si noi pentru escalada.

kilimanjaro001kilimanjaro007

Desi nu stiam prea multe despre acest munte, am decis inca din prima secunda sa nu urmam gloatele si puhoiul pe una dintre cele doua rute populare (numite Pepsi sau Coca-Cola). Asa ca am ales Western Breach. Am vorbit cu un ghid local, intrucat este obligatoriu conform legii sa iei un ghid si a ramas ca ne va astepta in statia de autobuz.

Ajunsi acolo, l-am gasit destul de usor. Era cel mai gras. Nici vorba sa poata urca undeva mai sus decat a doua treapta a jeepului, dar ne-a asigurat ca a urcat muntele de foarte multe ori si acum are angajati care sunt ghizi.

Si dupa ce ne-a dus la un hotel, ne-a prezentat adevaratul ghid, Jimmy, care e si bucatar si pe ajutorul lui, Butterfly. Probabil ca au si nume swahili, dar nu am fi stiut sa le pronuntam oricum. Atunci am aflat ca o sa avem si porteri. Multi. Oricum, intrati in hora, trebuie sa jucam.kilimanjaro008akilimanjaro015kilimanjaro027

In ziua urmatoare, dupa ce am platit taxele de parc si onorariul agentiei, am plecat spre munte. Putine formalitati, cantarit de bagaje si gata, la drum.

Nu am avut cum sa ii convingem ca nu ne trebuie 7 porteri, masa cu scaune de fier si alte accesorii… Dupa numai jumatate de ora, a inceput sa ploua. De-asta se numeste rainforest. Si a plouat fara intrerupere. Din copacii inalti picura tot timpul apa si erau niste specii interesante de licheni si muschi din care iesea apa tot timpul, asa ca nu puteam sti daca era numai apa din copaci sau era de sus. Oricum, rezultatul era acelasi, toate hainele ude, inclusiv goretex-ul.kilimanjaro098

A doua zi, tot ploaie. Porterii erau speriati ca traseul ales de noi este prea dificil. Pe langa asta, Jimmy se folosea de fiecare prilej sa ne aduca aminte cat de amarati sunt ei si cat de mult isi doresc sa primeasca un bacsis frumos la sfarsit.

A doua tabara era in sfarsit afara din padure… asa ca fara ploaie. Deja simteam dureri de cap si stiam ca nu avem timp sa ne aclimatizam in cele 5 zile cat dura toata ascensiunea, dar e foarte scump altfel. In ziua 3 am urcat mai putin ca diferenta de nivel si ne-am oprit sub o stanca mare, ultima tabara inainte de varf.kilimanjaro563kilimanjaro560 Asa ca, in ziua 4, cu dureri de cap inca de jos de la slaba aclimatizare, am plecat spre varf. Jimmy si Butterfly erau speriati de dificultatea traseului, dar, sincer, nu era mai mult decat o poteca inclinata cu putine pasaje de catarare. Dupa 2-3 ore de ascensiune, am ajuns pe platou de unde se vedea vf. Uhuru. Inca 45 de minute si am ajuns pe varf. Privelistea era foarte frumoasa si inteleg de ce se numeste acoperisul Africii… nu exista niciun alt munte la orizont si se vede numai campie.

Coborarea am facut-o pe Coca-Cola route… si ne-am felicitat ca nu am si urcat pe acolo… As putea numi experienta ‘Drumul Oaselor’. Kilometri intregi de praf, o poteca lata de 3m pe care se tarau trekkeri, unii sustinuti de ghizi, altii prin puteri proprii. Dupa cateva ore de mars selenar, am ajuns iarasi in padure si in ziua urmatoare, inapoi la masina.kilimanjaro571kilimanjaro564

Ca si experienta, merita intr-adevar si, ca si dificultate, ascensiunea pe Kilimanjaro este accesibila oricui. Bineinteles, exista si trasee dificile, dar nu ma refer la acestea acum, ci la rutele populare de trekking.

Ca si costuri, ascensiunea in sine, cu taxe, ghizi si porteri pentru 5-6 zile, costa aproximativ 1000 euro. Mare parte din bani merg catre stat. Nu e ieftin, dar altfel nu se poate. Este pana la urma cel mai inalt varf din Africa si parte din Top7.

Daca doriti exclusiv sa escaladati muntele, puteti zbura pana in Moshi, escalada dureaza 5-6 zile si intr-o saptamana puteti fi inapoi acasa. Dar, pe de alta parte, e pacat sa nu mergeti cateva zile la safari, sa vedeti Big 5 si apoi sa petreceti cateva zile in Zanzibar, paradisul din Oceanul Indian.kilimanjaro572kilimanjaro598 kilimanjaro614kilimanjaro591

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress

Descargar musica