Monday , 22 January 2018
Karlstejn – Cehia

Karlstejn – Cehia

Care este perceptia universala despre casteluri? Constructii cu rol de locuinta, de dimensiuni mari, cu turnuri si ziduri de aparare, menite sa protejeze familii nobiliare. Karlstejn este poate cel mai reprezentativ castel din Cehia si in mod sigur unul dintre cele mai frumoase din lume.

 

Asezat pe varful unui deal langa satul cu acelasi nume si la numai 30km de Praga, Karlstejn este un castel gotic fondat in 1348 de Carol al IV-lea, rege al Boemiei si imparat al Imperiului romano-german in acelasi timp.

Rolul sau la origine era de a pastra bijuteriile coroanei si pe cele imperiale. Lucrarile de constructie au fost urmarite indeaproape de Carol al IV-lea si se pare ca nu a existat un arhitect, ci mai degraba au fost mai multi asa-zis ingineri civili care au rezolvat toate problemele care au aparut in cei 20 de ani cat a durat constructia.

DSC_3584In 1421, bijuteriile imperiale au fost mutate la Nurenberg. Un asediu neobisnuit a fost cel din 1422 din timpul razboaielor hussite cand atacatorii au folosit catapulte pentru a lansa in interiorul castelului cadavre si 2000 de carute cu excremente ca si arme biologice. Rezultatul, dupa cum se astepta, a fost ca au aparut infectii printre aparatori.

Castelul a suferit cateva procese de reparare de-a lungul timpului, ultimul in 1899. De atunci dateaza aspectul actual.

Cand intri, nu ai cum sa nu fii uimit de labirintul de camere, stradute, coridoare, turnuri si contraforturi. Turnul cu putul are o poveste interesanta. Cand s-a construit castelul, au fost adusi mineri care sa sape pana vor da de apa. Totusi, la o adancime de 70m, nu ajunsesera inca la apa. Asa ca au fost nevoiti sa foloseasca un canal care ducea spre un izvor din exterior in lateral. Cand se ridica stavilarul, rezervorul castelului putea tine cantitatea de apa pentru jumatate de an. Aceasta era in mod sigur cea mai mare slabiciune a castelului, asa ca, pentru a pastra secretul, minerii care au sapat au fost masacrati dupa terminarea lucrarii.

Daca doriti sa savurati din plin atmosfera, puteti sa petreceti o noapte in satul de la baza castelului, sa luati o cina traditionala, iar a doua zi sa intrati de dimineata in castel.

Pentru a ajunge acolo, puteti sa zburati pana la Praga si sa luati un autobuz pana la castel sau chiar sa mergeti cu masina personala, distanta din Romania nefiind asa mare.DSC_3639DSC_3623 DSC_3614 DSC_3589

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Removal

Descargar musica