Monday , 22 January 2018
Kandovan – un satuc dintr-o alta lume

Kandovan – un satuc dintr-o alta lume

Kandovan este un satuc de trogloditi aflat in nord-vestul Iranului, in apropiere de Tabriz. Aspectul sau pare desprins din povestile cu hobbiti si gnomi. Cand urci pe stradutele abrupte, parca te astepti sa vezi vreun personaj din Lord of the Rings iesind dintr-una dintre casute.

Trogloditii, dupa definitie, sunt oameni care traiesc in pesteri. Ei bine, aici este mai mult decat adevarat. Toate casele sunt sapate in stanca de catre sateni si au aspectul unor caverne. Intregul sat vazut de vizavi are aspectul unor conuri de inghetata asezate cu varful in sus, iar pe conuri, ici si colo, se vad ferestre si usi. Unele dintre case au si 700 de ani vechime. Aspectul pare sa fie datorat unor fenomene de eroziune. Conurile sunt dintr-un conglomerat destul de slab consolidat.

Este totusi surprinzator cat de mari sunt camerele si nivelul de confort pe care il au locuitorii. Exista curent electric, apa si gaze. Mai toti au centrale pe gaz.

Casele sunt in principiu identice in interior, o incapere mare care comunica in lateral cu o alta camera putin mai mica, fiecare cu cate o fereastra modesta si foarte putina mobila, poate o etajera, dar fara mese si scaune. Marele avantaj al acestor case este temperatura constanta, ziua racoare, noaptea mai cald ca afara.

Locuitorii de aici au oi pe care le scot la pascut zilnic si magari pe care ii folosesc la carat. Se pare ca lana si laptele sunt moneda forte. Toate casele au un acces dificil pe scari abrupte, dar magarusii nu par sa simta vreo problema in toata afacerea asta.

Mi s-a parut foarte interesant ca localnicii vorbesc mai bine limba turca decat farsi. Totusi Turcia este la o aruncatura de bat, iar satul aduce foarte bine cu Capadoccia.

Oamenii de aici nu sunt totusi pierduti in preistorie. Spre exemplu, in prima zi am intrat in vor cu Haddi, un vanzator de baticuri care ne-a spus cat de nemultumit e de situatia politica actuala. Ei sunt cei care au de suferit pentru greselile liderilor. Si cea mai mare problema este ca sunt prea multi lideri. Exista un ayatollah care comanda, el propune candidatii la presidintie. Presedintele ales de popor este mai mult de fatada si apoi mai sunt alti doi sau trei care sunt in spatele lui si care dau comenzile. Legat de ultimul presedinte, mi-a spus ca nu avea suficienta minte… a facut prea multe greseli si poporul a avut de suferit. La ultimele alegeri, contracandidatul lui a castigat cu 90%, dar rezultatul votului a fost inversat… exista metode mai ales aici… cea mai dureroasa intrebare abia a urmat… s-a uitat la noi si a intrebat daca avem microfoane…

Noi am stat la Ali, care din pacate nu stia suficienta engleza pentru a lega o conversatie, dar ar fi avut cu siguranta ce sa ne spuna si el. Ca si in restul Iranului, oamenii sunt foarte primitori si deschisi cu strainii.

Satucul este din ce in ce mai orientat pe turism. Exista un hotel de 5 stele, cu camera sapate in stanca, toate beneficiind de jacuzzi si dotari de ultima ora. Pe langa hotelul exclusivist, multi sateni ofera cazare in casele lor pentru tarife modice. Spre exemplu, unde am stat, camera era 9 dolari. In partea de jos a satului, langa apa, sunt mai multe restaurante care au in meniu kebab, narghilele si ceai.

Pentru a ajunge aici, un taxi din Tabriz va cere probabil cam 7 dolari pentru cei 50km. Este metoda cea mai simpla si mai rapida. Pentru cazare si masa, va sunt suficienti 15 dolari pe zi. Eu am petrecut doua zile aici si pot spune ca este un loc superb in care va puteti relaxa si bucura de peisaje.

DSC_7024 DSC_6982 DSC_6978 DSC_6895 DSC_6892 DSC_6886DSC_7026 DSC_7018 DSC_7010 DSC_6941

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Service

Descargar musica