Monday , 19 February 2018
Jerash – ruine romane in inima Asiei Mici

Jerash – ruine romane in inima Asiei Mici

Jerash, sau Gerasa, dupa cum era cunoscut in lumea antica, este un vechi oras greco-roman ale carui ruine sunt foarte bine conservate. Aflate la mica distanta de Amman, sunt o locatie pe care nu trebuie sa o ratati cand veti merge in Iordania.

In urma cu doua milenii, acesta a fost parte din Decapolis, adica din cele zece orase importante ale granitei rasaritene a Imperiului Roman.

Aici, in jurul anului 106, imparatul Traian a realizat o serie de drumuri care au dus la inflorirea comertului in zona. Putin mai tarziu, in 129-130, imparatul Adrian a vizitat orasul. Special pentru vizita acestuia a fost construit Arcul lui Adrian, cel aflat la intrarea din sud a orasului. In urma invaziei persane din 614 a urmat un declin al orasului, iar in 749 un cutremur puternic a distrus mare parte a cladirilor. Ceva mai tarziu, cruciatii si-au lasat si ei amprenta… transformand Templul lui Artemis in fortareata.

Lucrarile de restaurare a orasului au inceput in urma cu aproape un secol, mai exact in 1920, dar din cate am putut vedea, continua si acum, fiind inca multe zone ale orasului ce urmeaza a fi excavate.

Noi am ales sa intram pe poarta sudica a orasului. Prima structura care ne-a atras atentia a fost Arcul lui Traian. Este foarte bine conservat, cu multe detalii. Totusi, desenele arata ca lipseste treimea superioara. Dupa acesta am ajuns la hipodrom, care este inca functional. Aici au loc reprezentatii zilnice menite sa refaca atmosfera de acum 2000 de ani.

IMG_9740

Arcul lui Adrian.

Putin mai departe a urmat Forum-ul Oval, o piata ovala ale carei pavaje sunt intacte si care are pe margine un rand de coloane bine conservate. Deasupra acestuia se afla Templul lui Zeus si Teatrul din Sud, care parca a fost construit acum 2-3 ani, atat de bine arata… si in plus, acustica este fantastica.

IMG_9763

Jerash – ruine romane in inima Asiei Mici

IMG_9770

Vedere din Templul lui Zeus peste Forum-ul Oval si Cardo Maximus.

IMG_9776

Teatrul de Sud.

IMG_9787

Am mers mai departe pe Cardo Maximus, strada principala care traverseaza orasul de la sud la nord. In apropierea Teatrului de Nord sunt strazi pe care ar putea merge foarte bine masini. Sunt atat de curate si de drepte, fara denivelari, realizate din blocuri uriase, cu rigole si un sistem de canalizare. As mentiona ca unele capace de piatra pentru gurile de canal mai au inca sistemul de prindere de fier, de acum 2000 de ani.

IMG_9790 IMG_9794 IMG_9796 IMG_9800 IMG_9803 IMG_9812

Teatrul de Nord a fost si el interesant, bine conservat si cu cateva galerii impresionante. Tot acolo am gasit si Templul lui Artemis si o masina de taiat piatra, se pare prima din lume (refacuta din resturi si dupa schite de un grup de studenti).

Nu as vrea sa va obosesc cu detaliile. Ceea ce e de retinut insa e ca, in apropierea Capitalei Amman, in Iordania (la numai 40 min de mers cu autobuzul) se afla unele dintre cele mai frumoase ruine romane pe care le puteti vedea. Daca va veti afla in zona, nu ratati acest obiectiv.

IMG_9819

Templul lui Artemis.

IMG_9826 IMG_9827

Cateva date practice: distanta de Amman – 45 minute cu autobuzul din statia Tabarbour (autobuzul pleaca atunci cand e plin); cel mai bine e sa vizitati dimineata, pe la 9-10, inainte sa vina hoardele  de chinezi si caldura; taxa intrare 8 JD (9 euro); e bine sa aveti apa la voi, vizita dureaza 3-4 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Service

Descargar musica