Thursday , 18 January 2018
Jaisalmer – un fort in desert

Jaisalmer – un fort in desert

Jaisalmer este unul dintre cele mai mari forturi din lume, aflat în India (statul Rajasthan), în mijlocul deşertului Thar. Este remarcabil faptul că este în continuare locuit.

A fost ridicat în secolul al XII-lea, la comanda lui Rao Jaisal (de unde şi numele). Ca şi structură, fortul are trei ziduri de apărare suprapuse, astfel că atacatorii se găseau de multe ori blocaţi între aceste ziduri, cu ulei fierbinte şi pietre aruncate de deasupra peste ei. Fortul are 99 de turnuri de apărare, multe dintre ele dotate cu tunuri. În timpul unui asediu în secolul al XIII-lea, care a dus la capturarea fortului de către un rege afgan, cand soarta bătăliei a devenit evidentă, toate femeile din dinastia Rajput au facut Jauhar (şi-au dat foc, a fost sinucidere în masă).

Fortul a avut o mare importanţă pe harta economică a Indiei, întrucât pe acolo treceau caravanele spre Persia, Arabia, Africa etc. Importanţa sa a fost diminuată odată cu venirea englezilor şi folosirea intensivă a portului Bombay.

În oraş trăiesc acum aproximativ 4000 de oameni. După cum veţi vedea în mod sigur, apa este o mare problemă. Este şi normal de altfel, vorbim despre un fort aflat în mijlocul deşertului.

În ziua de astăzi, fortul are mai mult importanţă turistică. Odată intraţi pe poarta principală, puteţi să vă plimbaţi pe străduţe, pe metereze, să cumpăraţi suveniruri sau să alegeţi un bar liniştit unde să savuraţi un ceai indian cu condimente. Tot aici sunt foarte multe hoteluri, unele făcute chiar în turnurile de apărare ale fortului. Atenţie la ţânţari, aici malaria este frecventă.

Aici am prins una dintre cele mai spectaculoase furtuni pe care le-am văzut vreodată… da, furtună în deşert. Am privit de la fereastră dintr-un turn, din camera hotelului, fulgere, tunete care făceau sa vibreze masa din cameră, ploaie torentială… şi ca într-o poveste, în două ore a trecut totul şi oraşul a revenit la normal. Apa a reuşit să spele praful de pe străzi, aşa că de dimineaţă străzile erau curate şi atmosfera parcă mai răcoroasă.

Dacă doriţi să mergeţi la Jaisalmer, există autobuze dinspre Delhi, Jodhpur sau Bikaner. Vă recomand cel puţin două nopţi petrecute în fort (camere de la 2-3 usd pe noapte). E bine de ştiut că de aici puteţi merge în deşert la un safari cu cămile (de la o zi la 10 zile), dar căutaţi cu atenţie oferta cea mai bună şi tocmiţi-vă insistent.

DSC_3999 DSC_3981 DSC_3968 DSC_3963 DSC_4012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wunderground for WordPress

Descargar musica