Monday , 22 January 2018
Gorges du Todra

Gorges du Todra

Cheile Todra sunt unul dintre obiectivele impresionante pe care le puteţi vizita în Maroc. Aflate la caţiva km de Tinerhir, acestea au 7-800m lungime. Ceea ce le face speciale însă, sunt marii pereţi de stâncă de aici. Cu înălţimi între 200 şi 500m, pereţii din Todra au culoarea roşie şi se înalţă parcă din deşert, ca în Wadi Rum. De altfel, în afara cheilor, zona este mai mult deşertica, aridă, iar temperaturile sunt pe măsură.

În pereţii de aici au fost deschise numeroase trasee de escaladă şi trad, cu lungimi de la 20m până la 500m, de toate gradele şi pentru toată lumea. Stilul este totuşi aparte… spituri foarte depărtate. Dar stânca este deosebit de aderentă şi plină de concreţiuni. Acolo am parcurs Pilier de Couchant, un traseu mai simplu, dar foarte frumos (6b, 300m), Lemur du Scorpion (6c, 250m), Les Poissons Sacres (7a+, 250m) şi mai multe trasee scurte, carora nu le-am reţinut numele. Tot pe aici puteţi merge şi la trekking, unde veţi vedea peisaje spectaculoase şi vă veţi întâlni cu berberi, locuitorii din Munţii Atlas.

La intrarea în chei sunt câteva hoteluri, unde veţi depinde de abilităţile de negociere pentru a scoate un preţ bun.  Nu sunt singurele totuşi… Imediat după hoteluri, încep pereţii de stâncă, se îngustează cheile şi vine un curent de aer rece. După ce parcurgeţi cheile, veţi găsi la ieşire numeroşi vânzători de suveniruri şi veţi vedea că valea se deschide larg.

 

Cand e bine de mers? Cred ca se poate merge tot anul, dar recomand primăvara şi toamna.

Cum ajungem? Luăm un autobuz până in Tinerhir, iar de acolo un taxi pentru ultimii 15km până in chei. Atenţie, există taxiuri la comun, care sunt mai ieftine. Plecarea e de pe strada principală în apropierea staţiei de autobuz din Tinerhir.

Cât costă? Greu de zis. Noi ne-am încadrat în 10 euro de persoană pe zi cu cazare şi masă. Am stat la un gite pe dreapta la intrarea în chei, dar tocmeala a fost aprigă. Aveam ceaiuri gratis şi acces la topo-ul de căţărare.

 

IMG_4888 IMG_4879 IMG_4844 IMG_4903 IMG_4899 IMG_4894 IMG_4893

2 comments

  1. dit :Heya i am for the formerly period here. I came crosswise this board and I stumble on It really of use & it helpedme out a lot. I aspiration to impart a touch back and aid others like youaided me.

  2. E agora José? A farsa acabou, A fonte secou O mensalão se provouO julgamento começou,O supremo processouE você réu virouE agora José?E agora você Você de dois nomes,Que zombou dos outrosQue rouba e disfarçaCom a chave na mão,Quer abrir o cofre,Não existe mais cofreJosé, você acabou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by WP Wunderground

Descargar musica