Monday , 22 January 2018
Delta Lumi Drin – Albania

Delta Lumi Drin – Albania

Delta raului Drin se afla in Albania si a fost tinta noastra in cea mai recenta excursie, parte din proiectul Deltele Europei. Raul Drin este cel mai lung din Albania si se formeaza la confluenta Drinului Negru, care izvoraste din lacul Ohrid (despre care o sa scriu cat de curand) si a Drinului Alb, care izvoraste in regiunea Dukagjin, in Kosovo. In zona de varsare in mare, in apropierea orasului Lezhe, un brat al raului formeaza un estuar, iar altul mai micut, o delta.

Am plecat in echipa de 4, Doru Panaitescu, Mircea Panaitescu, Eros Nicolau si eu, sa descoperim o delta putin cunoscuta aflata in Albania. A fost o iesire de 4 zile in care am vazut locuri minunate, principalele tinte fiind delta mai sus mentionata si lacul Ohrid din Macedonia. Traseul a fost prin Bulgaria – Macedonia (unde am stat langa lacul Ohrid) – Albania (cu delta) –  inapoi in Macedonia – Bulgaria si Romania. Odata intrati in Albania, am mai avut 4 ore de mers pana in respectiva delta. Am facut cateva opriri opriri pentru observarea faunei locale. In zona granitei am vazut multi gusteri si cateva specii de broaste. Speram sa gasim si serpi, dar erau bine ascunsi. Chiar inainte de delta am vazut o cucuvea pe acoperisul unei case, dar dupa o sedinta foto sumara s-a retras.

Delta este mici dimensiuni, cam cat un lac de pe langa Bucuresti. Este strabatuta de mai multe drumuri de pamant care ies pana la mare. Aici am vazut specii superbe de pasari, cum ar fi prigorii , sfrancioci rosiatici, cativa pescarasi albastri si bineinteles, mai multe egrete, lisite si rate. A fost pentru prima data cand vedeam prigorii, un ‘lifer‘ cum se spune in jargonul bird watcher-ilor.

Tot aici am vazut niste navoade uriase pe care localnicii le lasa cu scripeti in apa. Acestea sunt chiar inainte de cateva vintire lungi. E un fel de filtru in care probabil ca se prind toti pestii care trec pe aici.

Comparand-o cu Delta Dunarii este mult mai mica, si cu putine canale. Stuful nu este foarte inalt, asa ca se poate vedea pana departe. Totusi este un ecosistem care functioneaza. Aici am vazut o populatie stabila de pasari, iar numarul mare de plase de pescuit indica in mod clar este si peste. Ghiolurile micute sunt pline de vegetatie, iar apa mai mult stagneaza. Pentru cei care vor sa vada locuri noi sau sa se documenteze legat de raspandirea anumitor specii de pasari si zonele de pasaj, acesta este un loc care merita vizitat. Nu va lasati descurajati de vamesi sau politisti, este o calatorie frumoasa in niste locuri noi. Distanta de la Bucuresti pana in delta este de 1200km.

Apusul l-am prins pe malul Marii Adriatice, intr-unul dintre putinele locuri cu plaja de nisip. Cred ca este prima plaja de acest fel pe care am vazut-o la Marea Adriatica, toate celelalte fiind cu pietris.

Am avut noroc la plecare sa gasim in Tirana cea mai buna friptura de miel pe care am mancat-o vreodata. Era facuta la rotisor, vanduta la kilogram si servita cu salata si cartofi prajiti.

Ca o nota amuzanta la final, as sublinia ca tot ce ati auzit despre Albania este adevarat. Vamesii si politistii suntin varful lantului trofic si profita din plin de asta. In plus, e bine sa va paziti portofelul. Legat de vamesi, m-am convins de la intrarea in tara. Politistul de la granita, dupa ce a verificat buletinele (da! se poate intra cu buletinul si in Albania si in Macedonia), ne-a aratat cu degetul un garaj in care sa bagam masina pentru verificari. Si au venit doi Garcea, unul stirb si altul gras, destul de bauti si au inceput sa scotoceasca prin masina. Au gasit tot: de la pixuri uitate in bord, pana la tigari si capace de bere. Au vrut sa stie la ce foloseste fiecare capetel de ata din masina, au verificat de cateva ori tutunul daca nu contine marijuana, iar la final, cand au constatat ca suntem ‘curati’ au adus in discutie subiectul. Kafe? Ne-am facut ca nu intelegem. Birra? Nici atunci, le-am spus ca nu bem. Bacsis? Nu stim cuvantul. Euro? Nu avem. Niciun fel de cash. In final le-am oferit doua beri care impreuna faceau 50 de centi. Le-au refuzat si au insistat ca vor euro. Cand au vazut ca nu scot nimic de la noi, s-au multumit cu berile.

La intoarcere, aceiasi vamesi. Cel de la ghiseu ne arata cu degetul: ‘na magazie’. Si acolo ne-am oprit. Tot cei doi. Au trecut repede la subiect. 10 euro. Nu avem. Macar ceva bautura. Am terminat-o. Pana la urma s-au multumit cu un strans de mana cordial in miez de noapte. Au devenit vedete.

Partenerii expeditiilor #delteleeuropei sunt RomtelecomDoppel Herz. Partener logistic: Paralela45.

 

DSCF1007 DSCF1003 DSCF1002 DSCF0999 DSCF0996 DSCF0988DSCF0985 DSCF0981 DSCF0979

DSCF0954 DSCF0965 DSCF0976DSCF1018 DSCF1024

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by WP Wunderground

Descargar musica