Monday , 22 January 2018
Covoarele persane

Covoarele persane

Conform definitiei pe care o cunoastem, covoarele sunt niste tesaturi care se tin pe podea pentru a spori confortul. Totusi, in Iran, covoarele persane au cu totul alt rol. In primul rand, ele arata statutul social al unei familii. Orice om care se respecta si isi permite, va achizitiona un covor de calitate cat mai buna si il va pozitiona intr-un loc cat mai usor vizibil. Carpeta cu rapirea din serai care acoperea masina de cusut la romani este bineinteles o imitatie jalnica a ceea ce reprezinta de fapt covoarele persane.

Covoarele persane pot fi confectionate din lana, bumbac sau matase. In mod sigur, cele mai scumpe vor fi cele din matase. Acestea se tes manual pe o grila de bumbac. Numarul de noduri variaza de la 10-15/cmp pana la 150/cmp, acesta fiind de fapt criteriul principal care va determina pretul unei carpete. Pentru un covor de 3mp, un lucrator va avea nevoie de cel putin un an de zile. Tesatorii sunt in general femei care isi ocupa cele cateva ore libere in fiecare zi lucrand la covoare. Cele mai ieftine covoare sunt cele facute de nomazi din lana, dar calitatea lor nu are nicio legatura cu a celor din matase. Pentru cele de calitate, de multe ori senzatia este ca nu pot fi facute manual si sunt pictate. O asemenea intrebare insa ii va jigni pe vanzatori. Nu pot comercializa covoare pictate si intr-adevar, sunt facute manual, nod cu nod. Fibrele pot fi vopsite dupa o metoda traditionala cu culori naturale (mai fade) sau cu chimicale puternice (culori vii). Covoarele vor avea acelasi desen pe spate si pe fata.

Legat de vanzarea lor, este o adevarata industrie, poate cea mai mare din Iran. Fiecare bazar are o zona destinata vanzatorilor de covoare. Acestia vor fi mai mult decat bucurosi sa va invite la un ceai si sa va arate din covoare, chiar daca nu veti cumpara nimic. Unii sunt pur si simplu bucurosi sa stea de vorba cu turistii, o specia rara pe aici. Un covor de mici dimensiuni (30×50 cm) poate pleca de la 5-10 usd si ajunge la 100-150 (daca este din matase), iar unul mare poate depasi lejer 4-5000 usd. Totusi, nu trebuie sa cumparati, puteti sa faceti cateva fotografii si sa admirati maiestria artistilor persani.

DSC_7840 DSC_7607 DSC_7606 DSC_7603 DSC_7599 DSC_7598 DSC_7982DSC_7978 DSC_7976

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by WP Wunderground

Descargar musica