Monday , 22 January 2018
Chak-Chak

Chak-Chak

Asa se aud picaturile de apa cand cad in helesteul sacru… Chak-Chak este unul dintre acele locuri iluzorii, despre care nu reusesti sa afli prea multe inainte sa ajungi acolo. Stii ca ar trebui sa existe, dar nu stii cum se numeste, daca acesta e locul pe care il cauti sau daca poti intra… Iata-ma asadar ajuns in Yazd, un oras in centrul Iranului, in mijlocul desertului, intr-o caldura asupritoare. Dupa toate informatiile pe care le-am strans, cel mai sfant loc pentru zoroastrieni este Chak-Chak, o pestera ascunsa intr-o coasta muntoasa, undeva in desert. Asa ca, dupa o combinatie inspirata de microbuze si taxiuri, am ajuns in sfarsit la destinatie. Ai de urcat cam 10 minute pe trepte abrupte, iar la 40 de grade afara, e bine sa nu te grabesti. Iata, asadar, Chak-Chak, unul dintre acele locuri unde poti simti incarcatura spirituala…

In pestera este un foc vesnic intretinut de zoroastrieni. Acesta arde mocnit intr-un recipient mare de argint in forma de floare de lotus. In stanga intrarii se afla izvorul.

Altarul din pestera de aici este dedicat printesei Nikbanu, fiica ultimului rege sassanid, Yazdegird al III-lea. Conform legendei, in urma unei invazii arabe, intreaga suita regala s-a refugiat in munti, in mai multe zone, iar printesa a ajuns aici, la Pir-e Sabz, cum se mai numea acest loc. Cand au gasit-o arabii, aceasta s-a rugat intens, iar muntele i-a ascultat rugaciunea si a ascuns-o in pantecele sale, inchizand intrarea in pestera. Stanca s-a inchis in fata arabilor, prinzand si impietrind o bucata din rochia printesei, bucata care se pare ca s-a vazut pana recent. Apa care izvoraste acolo se spune ca ar fi din lacrimile printesei. Acest izvor mai este numit si ‘Izvorul vietii’.

In zilele noastre, pelerinii vin aici pentru a-si aminti de printesa, de ultimul imperiu al Arienilor (asa cum mai era numit regatul sassanid) si, in mod sigur, vin sa se roage pentru un viitor mai bun al zoroastrienilor, al caror numar se pare ca nu depaseste 150.000 in toata lumea.

 

DSC_8417 DSC_8416

DSC_8437 DSC_8435 DSC_8430 DSC_8424 DSC_8418

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica