Monday , 22 January 2018
Castelele asasinilor de pe Valea Alamutului

Castelele asasinilor de pe Valea Alamutului

Valea Alamutului se afla in Iran, la o altitudine de aproximativ 2000m, in apropierea Marii Caspice. Aici se afla, pe varful unor stanci, mai multe castele vechi de peste 1000 de ani, cu o poveste captivanta…

Hassan Sabbah, un lider al Ismaelitilor, s-a decis in jurul anului 1090 sa se stabileasca pe aceasta vale. Acesta s-a infiltrat in castelul Alamut in anul 1090 si, impreuna cu cativa adepti, l-a detronat pe regele Daylan in urma unui atac sangeros. Ismaelitii erau o ramura a Shiitilor (musulmani Shia). Hassan Sabbah a intemeiat o adevarata dinastie care a rezistat in zona mai bine de doua sute de ani. Aici au construit sau cucerit peste 20 de castele, cel mai celebru si bine conservat fiind Castelul Alamut, aflat in apropierea satului Gazor Khan.

Etimologia cuvantului asasin este apropiata de aceste locuri. Exista totusi doua variante. Prima ar fi legata de utilizarea hasisului – hashish-yuns – (primii asasini erau drogati cu hasis pentru a comite mai usor crimele). A doua varianta este din dialectul egiptean de araba – hashasheen – care inseamna scandalagiu.

Se pare ca in aceste castele erau antrenati cu adevarat primii asasini. Ei studiau cu atentie victimele, limba si cultura lor, se infiltrau ca servitori si, dupa ani de zile cateodata, comiteau crima folosind un pumnal si se sacrificau imediat dupa (le era promis un loc in rai in urma crimei).

Victimele lor erau oameni importanti, de multe ori viziri, sultani sau mullah. Cel mai renumit atac a avut loc in 1092. Un asasin deghizat in Sufi l-a ucis pe vizirul selgiucid Nizam al Mulk. Au urmat alti oameni imoprtanti ai vremii. De frica asasinilor, majoritatea liderilor vremii ajunsesera sa poarte armuri pe sub haine.

Castelele asasinilor au picat in fata mongolilor lui Genghis Khan in anul 1256, in urma unui asediu de cativa ani. Si nu au picat in urma unei lupte, ci s-au predat dupa mai multe promisiuni ale mongolilor ca vor fi lasati sa traiasca.

Castelul Alamut este ridicat pe varful unei stanci la peste 2100m altitudine, intr-o pozitie strategica, deasupra vaii. Accesul este destul de dificil, iar daca locatarii retrageau scara mobila, atacatorii nu mai aveau vreo cale sa urce. In interiorul castelului aveau sursa de apa si mancare pentru multa vreme. In urma asediului din 1256, mongolii au distrus toate castelele, incluzandu-l pe cel de fata, asa ca acum vedem in mare parte o ruina a carei reconstructie merge foarte lent. Totusi, povestea ramane…

DSC_6546 DSC_6550DSC_6608 DSC_6581 DSC_6578 DSC_6560 DSC_6554

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica