Monday , 22 January 2018
Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club

O sa incep prin a spune ca dupa vizita in Cuba in primavara am fost impresionat de muzica lor si as vrea sa impartasesc putin din ceea ce am vazut si auzit acolo. Astazi, voi scrie despre Buena Vista Social Club, cea mai cunoscuta formatie cubaneza, cu o istorie captivanta. Voi continua cu cateva scurte filmari de-ale mele facute in Havana prin cluburi in care inca se canta acelasi tip de muzica, dar asta in episodul urmator.

Buena Vista Social Club a fost un club cubanez, aflat in Havana. Aici se strangeau si interpretau cei mai vestiti muzicieni cubanezi de la deschiderea clubului in 1930-40, pana in 1962, cand acesta s-a inchis.

In 1996, Juan de Marcos Gonzales si chitaristul Ry Cooder s-au decis sa faca un documentar despre muzica cubaneza. Acestia au invitat mai multi muzicieni care interpretasera de-a lungul timpului in clubul Buena Vista. Printre acestia, figura cea mai marcanta era Compay Segundo, un pseudomin pentru cel ce acompaniaza si este intotdeauna vocea a doua. El s-a facut cunoscut pentru melodii precum Chan Chan sau Sarandonga si pentru imaginea sa, imbracat elegant si fumand un trabuc urias. Cand a fost chemat in 1996, avea peste 80 de ani, dar estimase ca o sa traiasca 115. Urmatorul era Ibrahim Ferrer, vocea intai a grupului. Acesta, din cauza saraciei, ajunsese sa vanda chibrituri si sa lustruiasca pantofi pe strazile Havanei. Eliades Ochoa este cel cu vocea puternica, palaria de cowboy si cantecele cu ritmuri mai rapide. Mai erau Omara Portuondo, vocea feminina, foarte cunoscuta in Cuba in intreaga cariera si Ruben Gonzales, pianistul. Acesta, din cauza saraciei, ajunsese sa renunte la pianul de acasa si nu mai atinsese clapele de multi ani. Venea la repetitii cu jumatate de ora inainte de a se deschide, pentru a avea mai mult timp sa stea la pian.

Acest grup format ad-hoc a inregistrat un album numit Buena Vista Social Club. Albumul a avut un succes imediat. S-au vandut peste 5 milioane de copii si a castigat un trofeu Grammy in 1998. Au urmat mai multe concerte in toata lumea.

Intre timp, trei dintre muzicieni au decedat. Cei ramasi in trupa au decis sa realizeze un concert de adio care va ajunge in multe orase din lume in anul 2014, inclusiv Bucuresti.

In Havana, locul clubului Buena Vista a fost preluat de Guajirito, unde canta cei mai vestiti cantareti cubanezi la ora actuala, alaturi de membri Buena Vista si invitati ai acestora.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Plowing

Descargar musica