Monday , 22 January 2018
Bad-gir, aerul conditionat vechi de sute de ani

Bad-gir, aerul conditionat vechi de sute de ani

Badgir, daca ar fi sa traducem literal, inseamna ‘care prinde vantul’, si exact asta sunt. Badgir-urile sunt niste turnuri cu sisteme foarte ingenioase pentru racirea aerului. Sunt prima versiune a aerului conditionat modern.

Calatorind prin Iran, am vazut in foarte multe locuri turnuri inalte, cu baza rectangulara si mai multe deschizaturi in partea superioara, asemeni unor ferestre inalte.

Acestea sunt construite pentru a directiona un curent de aer spre interiorul cladirii deasupra careia sunt construite. Pe inaltimea lor sunt dispuse mai multe canale ale caror pereti se uda pe principiul capilaritatii (tinand partea de jos in apa, se va uda intreaga tencuiala). Aceste canale fac legatura intre locuinta si fantele din partea superioara, cele care arata precum niste ferestre.

Vantul este directionat astfel de fante, aerul racit pe parcurs (fiind mai dens) coboara prin canale, unde apa din tencuiala se evapora usor (proces endoterm), trece prin interiorul cladirii si iese prin ferestre sau usi. Acest circuit asigura aer rece pe intreaga durata a zilei in interiorul cladirii.

Sunt des intalnite in centrul tarii, unde temperaturile sar vara de 40 de grade Celsius. Astfel, in Yazd spre exemplu, multe case traditionale au si cate un bad-gir.

 

DSC_8676 DSC_8621 DSC_8614 DSC_8461

One comment

  1. Mereu mi-am dorit sa vizitez Iranul dar nu am reusit sa ajung acolo dar sper ca pe viitor sa reusesc. Dupa imaginile puse de tine pare unloc minunat si sper ca intr-o zi sa reusesc sa ajung.
    O zi buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

Our weather forecast is from Wordpress Weather

Descargar musica