Monday , 22 January 2018
Armata de teracota

Armata de teracota

Armata de teracota este unul dintre obiectivele la care mi-am dorit multi ani sa ajung. Aceasta armata se afla in China, in provincia Xi’An. Descoperirea ei a avut loc in 1974, de catre un localnic fermier. Armata este alcatuita din peste 8000 de soldati, cai si trasuri din teracota in marime naturala. Exista totusi diferente de dimensiune in functie de rang, generalii fiind mai inalti. Aceasta armata a fost facuta la ordinul primului imparat chinez (al Chinei ‘mari’), Qin Shi Huang, in secolul al treilea IEN. Se pare ca o traditie mai veche era ca atunci cand murea un conducator, armata personala sa fie inmormantata cu el. Acesta, mai milos din fire, a ordonat armatei din timp sa realizeze replici in marime naturala dupa toti soldatii si caii. Asa ca 8000 de oameni au realizat cate o statuie din lut ars care la moartea imparatului a ajuns intr-una dintre cele trei incaperi (devenite acum sit-uri arheologice). Prabusirea acestor incaperi a avut loc in urma unor incendii, asa ca munca arheologilor de acum este reconstituirea unui mare puzzle din bucatele de cativa centimetri patrati.
Tot in zona se pare ca se afla si mormantul imparatului, dar acesta nu este excavat inca, intrucat expunerea la aer ar distruge mare parte din vopsea. Acolo, din cate se pare, exista rauri de mercur, cu rol in protejarea sit-ului.
Revenind la armata, fiecare figura este deosebita. Acestea au arme autentice, in functie de rolul pe care il aveau. Multe dintre figuri au detalii foarte fine si se pare ca au fost pictate in culori foarte frumoase.
Prima data cand am aflat despre aceste locuri era cand abia invatam sa citesc si am pus mana pe un Almanah Istoric. Acolo era prezentata o descoperire incredibila a arheologilor chinezi. Mi se parea greu de crezut, mai mult o inventie a unor jurnalisti care nu prea aveau ce scrie. In anii ce au urmat, am gasit tot mai multe informatii despre Armata de teracota si mi-am dat seama ca totul este real. Ajuns in China, vizita la Xi’An era in foarte sus in lista de prioritati.
Plecand de la Wudang Shan, aveam de ales intre doua directii… Shiyan si Xi’An. Se pronunta la fel. Identic. Poate difera putin tonul, dar eu nu am reusit asemenea subtilitati… Asa ca a trebuit sa arat cartea, ca ma suiam in trenul gresit. Ajuns in Xi’An, m-am cazat la hostel si a doua zi de dimineata am plecat spre Armata de teracota. Ca peste tot in China, totul este supradimensionat. Chiar si complexul in care se afla sit-ul este foarte mare. Situl in sine este alcatuit din 3 incaperi acoperite. Ici si colo, sapaturile continua si estimeaza ei ca reconstituirea armatei ar mai dura 15 ani. Abia dupa aceasta ar urma sa caute un plan pentru a dezveli mormantul imparatului fara a-l distruge.
Armata este incredibila, soldatii pot fi vazuti de relativ aproape, de deasupra lor. Intr-una dintre incaperi sunt expusi sub sticla cativa soldati cu detalii foarte frumoase, unii pe care se mai vad urme din vopseaua originala.
In interiorul complexului se gasesc suveniruri foarte frumoase, replici ale figurinelor din interior, realizate tot din teracota.

DSC_5308 DSC_5304 DSC_5292 DSC_5290 DSC_5365 DSC_5332 DSC_5325

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

The forecast for Bucharest, Romania by Wunderground for WordPress

Descargar musica